Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kaustik utvecklar ett it-system för att förenkla administrationen för arbetsgivare inom personlig assistans. VD Oskar Svarfvar är en av sex nya medarbetare i år, Anna Bonnevier är en av delägarna och precis som flera av sina kollegor använder hon själv bolagets it-system som arbetsgivare för assistenter.

Grundar framgången på gedigen kunskap

Det Göteborgsbaserade it-företaget Kaustik är ett av Sveriges snabbast växande företag.  – Vi valde att tänka som ett stort bolag redan tidigt, säger vd:n Oskar Svarfvar.

I slutet av november fylldes Göteborgs konserthus med näringslivstoppar och entreprenörer. Det var det dags för Dagens industris årliga prisutdelning till Sveriges snabbast växande företag – DI Gasell. I varsitt hörn av salen satt Kaustiks delägare Anna Bonnevier, Christian Sjöström och Magnus Crossner med sina kollegor.


– Tre av oss som var där sitter i permobil och vi kunde inte sitta tillsammans eftersom det bara fanns rullstolsplatser i hörnen, säger Oskar Svarfvar, Kaustiks nytillträdde vd. 

Anna Bonnevier kunde inte ens ta sig upp till scenen eftersom det saknades en ramp för permobil. Hon nickar åt minnet och påpekar att detta bara är ett exempel på problem med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. 

Men vad har detta att göra med ett it-företag? I Kaustiks fall – mycket. 

Kaustik bildades till aktiebolag 2009 av bland andra Erik Ljungberg, som var en aktiv röst i rörelsen för funktionshindrade. Affärsidén var att ta fram ett it-stöd för att minska administrationen för verksamheter som erbjuder personlig assistans, för att mer tid ska läggas på själva assistansen. Och Erik Ljungberg var väl medveten om att behovet fanns. Han levde själv med personlig assistans dagligen på grund av en muskelsjukdom och var egen arbetsgivare för sina assistenter.


– Erik behövde sköta all administration själv och hans grundidé var att man ska kunna lägga den tid man har på rätt saker. När man lever med en funktionsnedsättning är det så mycket som tar tid i ens vardag ändå, berättar Anna Bonnevier.

Erik Ljungberg gick bort 2012, men lämnade efter sig ett företag som fortsatte att verka i hans anda. Från fyra personer 2012 har Kaustik nu 20 anställda, och omsättningen har mer än femdubblats på tre år. 2013 vidareutvecklade de sin idé och anpassade den till HVB- och LSS-hem.


– Att det har gått så bra var nog en lyckad kombination av människorna som grundade Kaustik. En kände till problematiken, en var duktig på att utveckla, och en var duktig på affärsmannaskap, säger Oskar Svarfvar.

Både Oskar Svarfvar och Anna Bonnevier lyfter vikten av att ha god kunskap om branschen där deras kunder finns. En fjärdedel av Kaustiks personal är själva assistansberättigade eller har en anhörig som är det – och använder bolagets it-stöd.

– It-system finns det massor av, men inte företag som har rätt kunskap. Vi har fått en hel del förfrågningar från andra branscher som vill använda vårt It-stöd, men har tackat nej för att behålla vårt fokus. Risken är att vi bara blir en i mängden om vi inte har någon särskild kunskap att erbjuda, säger Oskar Svarfvar.

Kaustiks tydliga profil och sociala engagemang har även underlättat rekryteringen av bristyrket programmerare, vilket möjliggjort den snabba tillväxten.

– Jag tror att vi har en viss fördel eftersom vi kan erbjuda våra anställda något mer än bara lön. Vi märker att många lockas av det sociala engagemanget, säger Oskar Svarfvar.
Snabb tillväxt har varit ett uttalat mål, och nyckeln för att klara en snabb expansion är att tänka som ett stort bolag redan i ett tidigt skede, menar Oskar Svarfvar.


– Vi skapade strukturer som om vi vore ett stort bolag, redan när vi bara var tio stycken, till exempel genom att jobba med nöjd-kund-index, medarbetarundersökningar och skapa tydliga policys för företaget.
Men även framgångar har en baksida. Oskar Svarfvar visar runt i Kaustiks kontor i Lagerhuset i centrala Göteborg. Både han och kollegorna trivs mycket bra i de nya lokalerna, men:

– Vi flyttade in här för ett år sedan, och det börjar redan bli lite för trångt.


FAKTA: Kaustik

Antal anställda: 20

Omsättning verksamhetsåret 2014/2015 ( brutet räkenskapsår): 25 miljoner kronor.

Vinst: Ej klart bokslutsarbete pågår (svarta siffror)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.