Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grekland, med premiärminister Alexis Tsipras, har säkrat sin långsiktiga finansiering med nödlån från EU och IMF sedan 2010. Arkivbild

Grekland testar marknadens förtroende

Den grekiska staten är på väg att testa marknadens förtroende för landets betalningsförmåga med ett nytt obligationslån. Det talas om ett femårigt grekiskt lån på cirka två miljarder euro.

Det blir det första obligationslånet sedan Grekland i höstas formellt avslutade det tredje stödprogrammet med nödlån, som under åtta år varit den grekiska statens primära finansieringskälla.

Lånet som det nu flaggas för uppgår till två miljarder euro och räntan beräknas hamna på 3,5–3,6 procent, enligt den grekiska tidningen Ekathimerini.

Det kan jämföras med räntan på en svensk femårig statsobligation, som ligger strax under noll procent. Räntegapet utgör den premie Grekland måste betala då marknaden tvivlar på landets betalningsförmåga.

Obligationslånet, som ska tas inom kort, kommer sedan Greklands premiärminister Alexis Tsipras med knapp marginal nyligen överlevt en förtroendeomröstning i parlamentet för att därefter, i fredags, få ett omstritt avtal om grannlandet Makedoniens namn – som enligt avtalet ska heta Nordmakedonien.

Avtalet är impopulärt bland grekiska väljare. Enligt opinionsmätningar motsätter sig omkring 60 procent av det grekiska folket avtalet, som kan bli en viktig faktor i valrörelsen vid sidan av känsliga frågor som kyrkans relation till den grekiska staten.

Grekland ska hålla parlamentsval senast i oktober i år.