Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionären Pierre Moscovici vill se mer grekiska reformer för att det ska gå att fatta beslut om finansiellt stöd. Arkivbild

Grekland får vänta på stödmiljarder

Grekland har inte uppfyllt de reformkrav som gäller för att Eurozonens finansministrar skulle besluta om en planerad utbetalning av drygt åtta miljarder i finansiellt stöd. Siktet är nu inställt på nästa möte i stället, enligt EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Ett beslut om en utbetalning var planerad till på måndagen. Men ärendet bordläggs till nästa möte i den så kallade Eurogruppen, där finansministrarna träffas.

Enligt Moscovici rör det sig om att 3 av totalt 16 reformkrav som utlovats av Greklands regering inte ska ha uppfyllts i tid för utbetalningen på 750 miljoner euro (motsvarande drygt åtta miljarder kronor) i stöd.

Sedan tidigare är det bland annat känt att långivarna saknar genomgripande reformer av Greklands banksektor, som tyngs av stora mängder problemlån.

Moscovici säger att han är övertygad om att Greklands regering med god vilja och ansträngningar ska kunna slutföra återstående reformer, så att stödet kan betalas ut.

- Senast på vårt nästa möte i Eurogruppen i april, säger han.

Grekland slutförde sitt tredje stödprogram sedan 2010 i augusti i fjol, men har fortfarande löpande finansiellt stöd från eurozonens stödfond ESM, däribland halvårsvisa utbetalningar av 750 miljoner euro villkorat av att reformer genomförs.