Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grekisk ekonomi krymper

Den grekiska ekonomin krympte under årets första kvartal. Perioden präglades av osäkerhet kring Greklands offentliga finanser och ett låst läge mellan Aten och långivarna om villkorade nödlån.

Greklands ekonomi krympte med 0,1 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet före. Men nedgången var inte lika djup som under avslutningen av 2016, då den grekiska ekonomin krympte med 1,2 procent.

I årstakt krympte Greklands ekonomi med 0,5 procent, enligt säsongsjusterade tal, under första kvartalet i år. Under fjärde kvartalet i fjol låg nedgången i årstakt på 1,1 procent.

Greklands regering, med premiärminister Alexis Tsipras, gjorde i början av januari upp med övriga euroländer om reformer Grekland måste genomföra för att det ska betalas ut nya nödlån. Ett nytt grekiskt lagstiftningspaket ska läggas fram för parlamentet i Aten på torsdag.

På måndag nästa vecka träffas därefter eurozonens finansministrar för att eventuellt fatta beslut om utbetalningar av nya nödlån.

Greklands ekonomi väntas enligt en reviderad prognos från regeringen i Aten växa med 1,8 procent i år. Tidigare låg prognosen på en tillväxt på 2,7 procent.

För 2018 ligger tillväxtprognosen på 2,4 procent.