Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Läkaren och valarbetaren Katerina Stipsanelli går igenom listan med krav som lämnats från de internationella långivarna. Den kommer att bifogas på röstsedlarna vid folkomröstningen i Grekland på söndag.

Greker förbereder unik omröstning

Ett upprört Grekland laddar för en unik och komplicerad folkomröstning om sin ekonomiska framtid. - För att förstå exakt vad vi ska rösta om hade vi behövt två månader för att sätta oss in i ämnet, säger valarbetaren Katerina Stipsanelli.

Grekerna har gått till urnorna många gånger de senaste åren, men söndagens omröstning är speciell i och med att ämnet är så komplext och att den är den första som utlysts av en vänsterregering.

På valdagen sitter Stipsanelli, som till vardags arbetar som läkare, återigen och övervakar omröstningen på en skola i området Zografou i Aten. Vilken gång i ordningen det är minns hon inte, hon har varit valfunktionär ända sedan omröstningen om monarki 1974.

Läs också: Tuff vardag för de hemlösa  – GP på plats i Grekland

Läs också: Ett nej hjälper inte Grekland

Den här gången är situationen särskilt komplicerad, anser Stipsanelli. Folkomröstningen om det redan avfärdade förhandlingsförslaget från långivarna EU, ECB och IMF kom med kort varsel. Bland annat Europarådet har riktat kritik mot Grekland för att folkomröstningen organiserats för hastigt.

- Men den bryter inte på något sätt mot grekisk lag, som stipulerar att en folkomröstning kan utlysas med fem dagars varsel, säger hon.

Katerina Stipsanelli är inte bara valarbetare, hon är också väljare. Och hon är övertygad om att "Nej" är rätt väg att gå. Men valet har polariserat grekerna och hon tycker att det är svårt att diskutera omröstningen med sina vänner.

- Alla är så känslomässigt påverkade.

För de flesta greker tycks omröstningen handla om ett fortsatt EU-medlemskap eller inte. De som planerar att rösta nej anser sig inte ha mer att förlora och är beredda att prova en annan väg.

- Det är bättre att vi tar smällen nu, och sedan börjar om från början igen och långsamt bygger upp en framtid för våra barn, säger läkaren Eleni Apostolaki som TT möter på ett café utanför sjukhuset Alexandra.

De som tänker rösta ja drivs av en oro för vad ett eventuellt utträde ur eurosamarbetet kan innebära. Kaffeleverantören Pavlos röstade på vänsterradikala Syriza i parlamentsvalet i januari men är fortfarande osäker inför söndag - trots att premiärminister Alexis Tsipras tydligt förordat en nejröst.

- Jag har två barn och vill bara rösta på det som blir bäst för Grekland, säger han.

Formuleringen på valsedlarna har kritiserats för att vara svår och för att ha utformats för att gynna nej-sidan eftersom nej står över ja på valsedeln.

- På grekiska säger man alltid ja eller nej, i den ordningen, så formuleringen är lite märklig, säger 25-årige socialarbetaren Giorgos som har bestämt sig för att rösta emot regeringen.