Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grön våg över krogvärlden

Det sveper en grön våg över krogvärlden. Vegetarisk mat har gått från att vara ett trist alternativ till finmat. Ett exempel på det är stjärnkocken Mathias Dahlgrens nya vegetariska restaurang.

För några månader sedan öppnade han Rutabaga, en restaurang som serverar lakto-ovo-vegetariska rätter. Lakto-ovo innebär att man använder ägg och mejeriprodukter

Att det öppnas en sådan restaurang just nu är definitivt ett tecken i tiden.

- Jag äter allt oftare den typen av mat själv hemma och jag lagar jättemycket mat med grönsaker på restaurang, men har inte tagit steget fullt ut tidigare, säger Mathias Dahlgren.

Flexitarianer

- Och när jag pratar med andra människor så upplever jag att det så väldigt många gör i dag och då har jag tänkt att det är konstigt att det finns någon sådan restaurang.

Allt fler människor är så kallade flexitarianer, som innebär att man ibland också äter kött, fisk och kyckling, men inte lika ofta som tidigare.

- Där tror jag att rätt många faktiskt är i dag fast man tänker inte på det. Förut har vegetariskt nästan varit som en subkultur. Det är väldigt svart eller vitt, antingen äter man bara vegetariskt eller så tycker man att vegetariskt är väldigt konstigt. Men i dag är man öppna för mycket, säger Dahlgren.

Inte bara vegetarianer

Rutabaga vänder sig inte bara till vegetarianer utan till alla som vill äta mer grönt.

- Man måste inte vara vegetarian för att äta vegetariskt, man måste inte vara italienare för att äta på en italiensk restaurang heller.

Den gröna trenden har vuxit sig allt starkare under de senaste två, tre åren.

- Det har hänt väldigt mycket de sista åren, men det finns också ett mycket större utbud av färska frukter och grönsaker i dag än vad det fanns för tjugo år sedan. Det är ingen asketisk upplevelse att vara vegetarian i dag, säger Dahlgren.