Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gräl om pengar hotar relation

Gräl om pengar handlar sällan bara om pengar. Men grälen går att undvika, enligt Annika Wihlborg som studerat samspelet mellan psykologi och pengar.

Räkningarna efter sommarens utsvävningar ska betalas samtidigt som hösten är här med nya krav och nya utgifter, inte minst i familjer med växande barn.

Att många är oroade över sin ekonomi framgick nyligen av en undersökning från Nordea. 23 procent uppger att de någon gång det senaste halvåret har förbrukat sin månadslön innan nästa betalats ut. 7 procent uppger att oron för pengar har hållit dem vakna på natten mer än en gång den senaste månaden.

Att oron för pengar också kan tära på relationer är också ett faktum. Olika personer har olika förhållningssätt till pengar och olika syn på pengar och trygghet. En person kan behöva en miljon i sparkapital för att känna sig trygg, medan det för en annan kan räcka med 20 000 kronor.

Frilansjournalisten och författaren Annika Wihlborg som studerat pengar ur ett relationspsykologiskt perspektiv har hittat en brittisk studie som pekat på att så många som sju av tio separationer i huvudsak orsakas av bråk om pengar. Även om man får ta det resultatet med en nypa salt tror hon att pengar är en faktor som ofta ingår i problembilden.

– Det handlar om pengar, men i slutändan handlar det också om vilket liv man vill leva tillsammans och vilken livsstil man prioriterar. Så det tar sig större dimensioner ganska lätt.

Häromåret skrev Annika Wihlborg en handbok om pengar, psykologi och relationer, Sju steg mot en relation fri från pengabråk (se spalten här intill). Råden handlar om allt från att skaffa egna hobbykonton till att jämföra önskedrömmar och att sluta glömma klädpåsar i garderoben.

– Många vet att de borde göra så här, men det är väldigt få som gör det, därför behövs stegen som en manual. Ju längre man är ihop desto jobbigare och jobbigare blir det att ta upp och ekonomifrågan kan växa tills den blir en konflikt eller ställs på sin spets.

Varför drar man sig för ämnet?

– Man vill inte bli bedömd som snål, vill inte vara en tråkig person som börjar prata om pengar och så tråkiga praktiska saker. Då är man ju kär och ska helst vara upptagen med det och det andra får bara fixa sig, av sig självt helst.

Beteendevetaren Nina Jansdotter har också studerat sambandet mellan psykologi och pengar, bland annat i storsäljaren Ta makten över dina pengar. Hon har identifierat sex olika pengapersonligheter och vet att vi påverkas av våra föräldrars värderingar, antingen genom att vi övertar dem eller revolterar mot dem. Det granskap vi växte upp i spelar också in, liksom i vilken generation vi vuxit upp och vilken konjunktur som rådde då.

Hon vet att det kan vara svårt för två helt olika pengapersonligheter att synka sig samman till kompromisser, men säger också:

– Är man alltför samstämmig utvecklas man inte. Om man är två slösaktiga är det ingen som tar ansvar och om båda är väldigt snåla blir det ingen som vill bryta mönstret och leva för dagen.

Grunden ligger i en självkännedom, anser hon. Om jag själv varken medvetet eller omedvetet vet hur jag hanterar mina pengar blir det väldigt svårt att förändra beteendet.

– Men när jag börjar förstå att min referensram inte är densamma som andras, då kan jag också bemöta andras referensramar bättre och då minskar man en del konflikter utifrån pengar, säger Nina Jansdotter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.