GP-tryckeriet i Backa läggs ner

ANNONS
|

Stampenägda V-TAB fortsätter med nedläggningar av tryckerier i Sverige.

Nu drabbas även tryckeriet i Göteborg, där framförallt trycker GP och Bohusläningen, som också ägs av Stampen. Minskade tidningsvolymer och minskade format gör att man fått en överkapacitet på Backatryckeriet.

- Grundplanen från början, 2002, var att vi skulle göra en investering runt 2017. Den har förändrats med tiden och vi har hela tiden sett över hur våra volymer och intäkter ser ut i förhållande till produktionskapaciteten. Det är skälet till att vi nu måste stänga anläggningen i Backa, säger V-TAB:s vd Peder Schumacher.

Företaget har nu lämnat ett varsel om uppsägning av 130 personer i produktionen och 15 i distributionen till Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Planen är att istället trycka GP och Bohusläningen i tryckeriet i Fläskebo, Landvetter, genom att utöka kapaciteten där.

- Det blir inga nyinvesteringar, utan vi kommer att använda gammal utrustning från andra anläggningar som vi lagt ner sista året. Vi har bland annat stängt i Halmstad och Norrtälje och kommer stänga ner i Örebro vid halvårsskiftet.

Det kommer också behövas viss ökning av personalen i Landvetter.

- Men det kommer inte bli jobb där för alla. Vi får återkomma med det exakta antalet när vi är färdiga med förhandlingarna, säger Peder Schumacher.

Glenn Gyllenhammar, klubbordförande för Grafikerna på V-TAB, tror att högst 20 procent av de varslade kan få fortsatt jobb på tryckeriet i Landvetter. Han är inte förvånad att flytten sker, men överraskad över att det kommer så tidigt och ska gå så fort.

- Landvetter byggdes för att ta över tryckningen i Backa, men de ekonomiska förutsättningarna har ju ändrats drastiskt. Som jag ser det är det de dåliga affärerna i Stampen som tvingar V-TAB till detta. Jag tycker vi borde ligga kvar. Upplagan är fortfarande så pass stor, att jag tror det bli svårt att få in den i Landvetter om de ska bibehålla de kunder de har där, säger Glenn Gyllenhammar.

ANNONS

Nu väntar förhandlingar om nedläggningen ska räknas som flytt av verksamhet så det blir en gemensam las-lista för båda arbetsplatserna i Backa och Landvetter.

- Men oavsett vilket det blir är det tragiskt, eftersom grafiker kommer att förlora sina arbetsuppgifter, säger Glenn Gyllenhammar.

ANNONS