Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

GP-tryckeri varslar i Backa

I maj informerades V-Tab:s personal i Backa att GP bara skulle köras på två pressar i stället för tre. 35 anställda har nu varslats.

Varslet som kom bara några veckor efter informationen, berör också produktionen av NLT, Nya Lidköpingstidningen, som flyttas till tryckeriet i Landvetter.

- Det är tryckt stämning, många funderar, en del har jobbat här i 25 år, säger Glenn Gyllenhammar, klubbordförande i Backa för GS-facket.

Förhandlingarna pågår fortfarande och klubben hoppas på att erbjudandet kommer om växlingsprogram.

- Många kan nog tänka sig göra något annat. Ett växlingsprogram skulle mildra effekten. Vi är 106 som jobbar i flödet så en tredjedel har varslats.

Glenn Gyllenhammar torr inte förhandlingarna kommer att vara klara förrän till hösten.

- Det här är den tuffaste nedskärningen vi haft och det är klart att det inte är ett roligt besked att få innan semestern.

Bakgrunden till personalbantningen är GP:s vikande upplaga.

- Det är oerhört tungt när medarbetare drabbas, men den krassa verkligheten tvingar oss att agera kraftfullt och allt snabbare. Dagstidningarnas upplagor fortsätter nedåt och vi måste anpassa vår kapacitet efter det behov som finns, skrev vd Peder Schumacher i maj.

Peder Schumacher vill inte gå in på mer än att bekräfta att 35 personer varslats. Om det blir fler åtgärder kan han heller inte säga. Han vill heller inte uttala sig om den tredje pressen kommer att stå helt stilla.

GP är den största kunden för tryckeriet i Backa.

V-Tab som är Nordens största tryckerikoncern, trycker förutom tidningar även direktreklam och har tryckerier i bland annat Halmstad, Örebro och Södertälje.

V-Tab ingår i Stampenkoncernen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.