Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

GP:s nya ekonomisatsning tar form

I en kraftig satsning på mer ekonomijournalistik har flera nya reportrar rekryterats till GP:s redaktion. En av dem, Alexander Piauger, ändrade nyligen kurs i karriären och gick från sportreporter till ekonomireporter. – Jag ville göra något annat och var nästan på väg att ge upp journalistken, säger Alexander Piauger.

Det finns fortfarande ett visst tomrum av ekonomibevakning utanför Stockholm, menar GP:s nya ekonomireporter Alexander Piauger. Trots att det tidigare har funnits stark journalistik på området, både hos Göteborgs-Posten och hos andra medier utanför huvudstaden, tenderar perspektivet att bli ensidigt ibland.

– Det finns en stark koncentration av de stora institutionerna i Stockholm. Så det blir lätt att bevakningen också koncentreras där. Trots att det är väldigt mycket som pågår här i Västsverige också, säger Alexander Piauger.

Det senaste från bubblande startups

För att kunna öka bevakningen och kvaliteten i ekonomijournalistiken har GP utökat antalet ekonomireportrar från två till fem personer. Det är en del av en större satsning där drygt 20 journalister har nyanställts. Just nu läggs de sista pusselbitarna vid både innehåll och layout och inom kort kommer den nya satsningen att ta plats på GP:s webb och i papperstidningen.

– GP:s nya ekonomisatsning ska ta ett rejält tag om näringslivet i Göteborg och Västsverige. Målet är att både kunna visa det senaste från den bubblande startupsektorn till att avslöja nya stora industrisatsningar, säger Andreas Nordh, redaktör på GP:s ekonomiredaktion.

Med fler ekonomijournalister kommer GP också kunna ta sig an det som händer i Stockholm och andra delar av landet, men med fokus på hur det påverkar folk som bor i Göteborg med omnejd.

– Samtidigt kommer vi inte väja från att grotta ned oss i arbetsmarknadskonflikter eller ställa de tuffa frågorna till företagsledare och näringslivspolitiker.

Mycket likt från sportvärlden

Efter en karriär som sportjournalist på bland annat GT, Borås tidning och fotbollsmagasinet Offside stod Alexander Piauger vid ett vägskäl. Han kände att det behövdes en förändring. Parallellt med jobbet som sportreporter började han plugga på Handelshögskolan och tog en kandidatexamen i nationalekonomi.

Sedan ett par veckor tillbaka är han en av GP:s nya ekonomireportrar.

– Jag skulle säga att mycket är ganska likt sportvärlden. Det är ett specialämne med många stora stjärnor och personligheter. Kalenderhändelser som man känner till på förhand, men där det också kan bränna till när man minst anar det, säger Alexander Piauger.

Kände sig som journalist även på Handels

Alexander Piauger ser det som sin uppgift att göra journalistik även för de som normalt inte läser ekonominyheter.

– Man har ett pedagogiskt uppdrag som ekonomijournalist. Det finns många stora frågor som till exempel räntepolitik och konjunktur. Sådant som kanske inte folk går runt och tänker på men som alla påverkas av. Det är en viktig uppgift att göra den typen av frågor begripliga och överskådliga.

Att han, trots sin ekonomiutbildning, ursprungligen kommer från sportvärlden ser Alexander som ett bra komplement. I grund och botten är han ändå främst journalist.

– Jag är en nyfiken och kritisk människa i själen. Även på Handels kände jag mig väldigt mycket som en journalist. Jag var alltid en journalist intresserad av ekonomi snarare än en ekonom som sedan blev journalist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.