Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Gourmetkorv växer och spränger stadsgränsen

Korven har hamnat i finrummet och mångfaldigt prisade göteborgska Gourmetkorv startar nu franchisekedja och planerar att öppna 70 enheter inom tio år. Först ut blir Trollhättan.

För drygt tio år sedan grundade Malin Talcoth matstället Gourmetkorv, som i stort sett startade som ett hål i väggen, med den lilla restaurangen på Södra Larmgatan. Ryktet spred sig snabbt och snart såg man kön ringla ut på gatan av korvsugna gäster.

Fem år senare vann Gourmetkorv det prestigefyllda priset Arlas Guldko, för bästa snabbmålet i Sverige.

Läs mer: Göteborgska Gourmetkorv prisat

LÄS MER: Tre recept för alla korvälskare

I dag har man fyra restauranger i Göteborg, och inom kort växer Gourmetkorv ytterligare när Malin Talcoth tar restaurangkedjan in i nästa steg och drar igång franchise.

– Det är jätteroligt. Vi har kört Gourmetkorv i drygt tio år och har så mycket erfarenhet och vet att konceptet är bra. Så nu känner vi att vi vill ut i Sverige, för vi tror att Gourmetkorv kommer att fungera bra överallt, och då är franchise ett bra sätt. Vi har kvar lite kontroll, och kan hjälpa till och är med hela vägen och hjälper en egenföretagare ut i arbetslivet. Det ska bli väldigt roligt, säger Malin Talcoth.

Gourmetkorv fortsätter att expandera. Här öppnar Malin Talcoth restaurangen på Eriksberg. Bild: Jesper Talcoth
Gourmetkorv fortsätter att expandera. Här öppnar Malin Talcoth restaurangen på Eriksberg. Bild: Jesper Talcoth

Öppnar i Trollhättan snart

Och det är en rejäl expansion som hon har i sikte.

– Vi planerar att öppna 70 enheter inom tio år. Vi har vår första franchisetagare klar som ska öppna två enheter i Trollhättan inom kort, säger Malin Talcoth.

Sedan står Borås, Skövde och Kungsbacka på tur.

– Till hösten är det säkert fem franchisetagare som är klara. Och man börjar med att växa inom vårt eget närområde för att kunna vara med och hjälpa till och finnas i närheten, säger hon.

Det var inte helt självklart att Gourmetkorv skulle starta en franchisekedja från början.

– Det kom till en punkt där jag tänkte att nu har vi fem enheter som fungerar bra. Jag tycker att konceptet är bra, vi har bra personal och en bra organisation, så då kanske vi ska försöka att växa lite. Och vi kommer att köra på som nu, och fortsätta att utvecklas hela tiden. Vi gör ju våra egna korvar tillsammans med charkare runt om i Sverige och utvecklar vår handbok med alla recept som kommer att finnas tillgänglig för alla franchisetagare, säger Malin Talcoth.

Har 75 olika sorters korvar i dag

Det var så Gourmetkorv kom till en gång i tiden. Malin Talcoth, som själv kommer från en restaurangfamilj, hade själv fått barn och och funderade på vad hon skulle kunna arbeta med på dagtid, och kom fram till att det skulle kunna fungera med korv. Hon drömde om ett ställe där man bara skulle sälja sina egna korvar med tillbehör över disk.

Men det skulle vara den sortens kvalitetskorv som fanns ute i Europa. Det skulle vara egenkomponerade korvar, med spännande kryddning av hög kvalitet, inte den sortens korvar som såldes här hemma.

I dag har Gourmetkorv 75 olika sorters korv, och det finns också vegankorvar, laxkorvar och kycklingkorvar på menyn.

Gourmetkorv deltog också i Göteborgs första Korvfestival i höstas.

– Det märks att korven finns med i finrummet nu. Korvfestivalen blev en succé. Arrangörerna hade räknat med 3 000 besökare, och det kom 5 000. Sådant ger ju skjuts till vårt varumärke, men man måste vara på tårna, säger Malin Talcoth.

LÄS MER: En mässa för kvalitetskorv på modet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.