Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gothnet och Telia: "Vi har följt reglerna"

Gothnet och TeliaSonera tillbakavisar Konkurrensverkets påstående om otillåten anbudskartell. - Vi välkomnar en prövning, säger Sofia Söder, vd för Gothnet.

Konkurrensverket lämnade på torsdagen in en stämningsansökan vid Stockholms tingsrätt mot Göteborg Energi Gothnet och TeliaSonera.

Läs också: Kommunala Gothnet och Telia Sonera i olaglig kartell

Konkurrensverket anser Gothnet och TeliaSonera "uppsåtligen eller i vart fall av oaktsamhet överträtt förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete" i samband med att Göteborgs Stad sommaren 2009 upphandlade datakommunikationstjänster.

I stämningsansökan skriver Konkurrensverket att parterna kommit överens om att TeliaSonera inte skulle lämna ett eget anbud i upphandlingen. "Detta har utgjort ett avtal eller samordnat förfarande som haft till syfte och/eller resultat att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på ett märkbart sätt".

Gothnet vänder sig mot anklagelserna om otillåten kartellbildning.

- Vår uppfattning är att vi har följt de lagar och regler som finns. Vi välkomnar en prövning. Eftersom en juridisk process nu har inletts har jag har inga ytterligare kommentarer, säger Sofia Söder, vd för Gothnet, som inför Konkurrensverkets stämningsansökan svarat på frågor från Konkurrensverket kring upphandlingen. Hon vill inte närmare redogöra för frågor och svar.

Sofia Söder, sedan i september 2013 vd för Gothnet, var anställd på företaget 2009 då den uppmärksammade affären genomfördes. Hon var dock inte involverad i affären.

Telia Sonera ger på torsdagen följande skriftliga kommentar till Konkurrensverkets stämningsansökan.

"Vi motsätter oss Konkurrensverkets påståenden om brott mot konkurrenslagen. TeliaSonera har på ett transparent sätt medverkat i Konkurrensverkets utredning och tydligt redogjort för skälen varför vi bedömde att vi inte skulle kunna vinna Göteborgs stad upphandling och därför beslutade att inte lämna in något anbud. TeliaSonera anser att den information Gothnet kan ha fått från TeliaSonera inte kan ha påverkat utfallet av upphandlingen eller de priser som Göteborgs stad fått genom upphandlingen."

GP har utan framgång sökt Mats Deveret, vd för Gothianet 2009 när man vann upphandlingen.

I årsredovisningen för 2009 skriver han följande om affären:

"Gothnet har varit Göteborgs stads enda leverantör av dataförbindelser sedan vi vann den förra konkurrensutsatta upphandlingen. Förra årets genomfördes en ny upphandling, eftersom gällande avtal inte medgav ytterligare förlängning. Gothnet vann, glädjande nog, även denna upphandling. Avtalet är oerhört viktigt för oss, eftersom Göteborgs Stad är vår största kund och samtidigt vår ägare. Genom dettta fortsatta samarbete tror vi att vi kan utveckla våra leveranser ytterligare, vilket inte bara kommer stadens nyttjare till godo, utan även det privata näringslivet".

I stämningsansökan kräver Konkurrensverket Gothnet på närmare 17 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift. TeliaSonera krävs på närmare 19 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.