Göteborgs fastighetsbolag tjänar storkovan

Affärerna går lysande för de göteborgska fastighetsbolagen. Vinsterna ökar och aktierna stiger. Det finns inga lediga bostäder. Wallenstam gör ett resultat på över 3,4 miljarder kronor före skatt.

ANNONS

De göteborgska börsnoterade fastighetsbolagen hade ett rent gyllene 2015 med vinstrekord på vinstrekord.

Wallenstam är sist ut att rapportera sitt resultat och gör en vinst på 3418 miljoner kronor före skatt (630 miljoner kronor 2014) och ett förvaltningsresultat på 672 miljoner kronor (592) vilket är en ökning med 14 procent.

Förvaltningsresultatet är ett bolags överskott i själva affärsrörelsen.

Wallenstam som är ett av landets största privata bostadsbolag har i stort sett inga lediga lägenheter. Uthyrningsgraden är 98 procent.

–Vi ser att fantastiskt resultat med produktion och uthyrnings, säger vd:n Hans Wallenstam, i en egen tv-intervju hos bolaget, och konstaterar att en större del av den kraftiga värdeökningen kommer från bolagets nyproduktion.

ANNONS

De nyproducerade hyresfastigheterna ökade förvaltningsresultatet med 14 procent. Och flera stora nya utvecklingsprojekt i Sundbyberg, Uppsala och Göteborg är på gång. I Kallebäcks terrasser ska byggas fler tusen hyreslägenheter, Mölndals fabriker 600 och Stallbacken 600. Därtill väntar också nya byggprojekt över Götatunneln.

–Så som det känns i dag har vi en oändlig efterfrågan på vår produkt. Det är nästan så att våra system inte klarar när vi lägger ut en ny produktion för att det är ett sådant oerhört tryck på att få hyra lägenheter, säger Hans Wallenstam.

Det senaste halvåret har Wallenstams aktiekurs minskat med en procent.

Snabbväxande uppstickaren Balder redovisar en vinst före skatt på 5778 miljoner kronor för helåret 2015 (3822 miljoner kronor 2014), varav förvaltningsresultatet före skatt ökade till 1780 miljoner kronor (1275 miljoner kronor).

Balders uthyrningsgrad är 96 procent.

Under året köpte Balder Sato Oyj, Finlands näst största bostadsbolag, dessutom börsnoterades göteborgska finansbolaget banken Collector där företaget äger 44 procent.

Det senaste halvåret har Balders aktiekurs ökat med nära 35 procent.

Vd:n Erik Selin skriver rakt på sak:

–Fastighetsmarknaden var fortsatt stark (för stark?) på grund av stort investerarintresse pådrivet av rekordlåga räntor, bra hyresmarknad och även i vissa fall på grund av brist på alternativa investeringsmöjligheter.

ANNONS

Castellum som förvaltas av sex dotterbolag i storstadsregionerna och Mälardalen redovisar ett resultat före skatt på 3584 miljoner kronor för helåret 2015 (1134 miljoner kronor 2014). Vinstökningen förklaras till största delen av värdeförändringar på fastighetsbeståndet. För helåret uppgick förvaltningsresultatet till 1531 miljoner kronor (1450 miljoner kronor för 2014) vilket är en ökning med sex procent.

Uthyrningsgraden ligger på 94 procent.

Aktiekursen har ökat med 4,3 procent senaste sex månaderna.

Minstingen av de göteborgska fastighetsbolagen är Platzer, som noterades så sent som 2013, gjorde sitt bästa resultat någonsin med en vinst före skatt på 840 miljoner kronor för helåret (385 miljoner kronor för 2014). Förvaltningsresultatet uppgick till 266 miljoner kronor (211 miljoner kronor).

Aktien har ökat med 12 procent de senaste sex månaderna.

ANNONS