Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Thornblad och Björn Carlsson har båda en bakgrund på Chalmers och bioteknikföretag och kom på idén med en digital plattform för medicinindustrin efter egna erfarenheter. Bild: Monocl
Tobias Thornblad och Björn Carlsson har båda en bakgrund på Chalmers och bioteknikföretag och kom på idén med en digital plattform för medicinindustrin efter egna erfarenheter. Bild: Monocl

Google för världens läkemedelsindustri byggs i Göteborg

Tänk om man kunde hitta världens främsta forskare och experter med en knapptryckning? Med den utgångspunkten har Göteborgsbolaget Monocl byggt en plattform för 3,5 miljoner experter och 22 miljoner forskningsartiklar inom medicin. På kort tid har de fått över hälften av världens läkemedelsjättar som kunder och nu väntar expansion i USA.

Läkemedel är en av de stora industribranscherna där samtidigt forskning är avgörande för att nå framgång. För de stora läkemedels- och bioteknikjättarna handlar det om att utveckla nästa generations storsäljande mediciner, vilket betyder att bolagen investerar miljarder och åter miljarder kronor på forskning och utveckling. Men då gäller det att knyta till sig rätt forskare och veta var forskningsfronten befinner sig.

– När jag jobbade med läkemedelsutveckling och man skulle knyta till sig medicinska experter inom ett visst sjukdomsområde handlade det om att man blev rekommenderad en person – ofta någon äldre herre: ”Det här är en tung person.” Men då uppstod frågan om det här verkligen är rätt person. Kunde man inte göra det på ett mer objektivt sätt? säger Björn Carlsson.

Svensk-brittiska Astra Zenenca är en av kunderna till Monocl, tillsammans med andra läkemedelsjättar som Novartis och Pfizer.. Bild: Bengt Christian
Svensk-brittiska Astra Zenenca är en av kunderna till Monocl, tillsammans med andra läkemedelsjättar som Novartis och Pfizer.. Bild: Bengt Christian

Han är vd för Göteborgsföretaget Monocl med kontor i Långedrag. Han grundade företaget tillsammans med kollegan Tobias Thornblad, båda har en bakgrund på Chalmers där de läst bioteknik och även entreprenörskap.

För att få fram toppforskare inom ett medicinområde kan ett läkemedelsbolag lägga dyra pengar på konsulter.

– Säg att du ska ut med ett psoriasisläkemedel och ska få fram de främsta 30–40 läkarna eller forskarna i USA och Tyskland inom detta område. Det kan ta sex till åtta veckor för konsulter att sammanställa en rapport och de tar kanske 100 000 dollar för besväret.

Söktjänst

Vad Björn Carlsson och Tobias Thornblad började utveckla var i stället en digital plattform där världens alla forskare, experter och deras forskning var indexerad och sökbar på ett enkelt sätt.

– Vi startade först ett konsultbolag 2011 och sedan det här mjukvarubolaget 2014. Vi hade turen att knäcka den här idén samtidigt som molnteknologin boomade.

Molnteknologi innebär alltså att ha tjänster på servrar tillgängliga via nätet i stället för att ha programvara installerad på kunders egna datorer. Nyckeln till Monocls framgång var maskininlärning – det heta område som brukar kallas artificiell intelligens (AI) – där mjukvaran identifierar vilka forskarna faktiskt är.

– Säg att en forskare publicerar en artikel i tidskriften Lancet, och det står ”P Robinson”. P:et kan stå för Paul, Patricia eller Peter. Då ser vår mjukvara vilka de andra författarna är, hur de samarbetat och identifierar personen. Det kan låta enkelt och när vi började trodde vi att någon hade gjort det, men det hade faktiskt ingen gjort.

Utifrån en stor mängd olika parametrar indexeras all forskning och forskare och för Monocls kunder kan de hitta relevanta forskare inom respektive fält.

Björn Carlsson flyttar nu till Boston för att lägga energi på att få det snabbväxande bolaget att expandera på läkemedelsmarknaden där.. Bild: Monocl
Björn Carlsson flyttar nu till Boston för att lägga energi på att få det snabbväxande bolaget att expandera på läkemedelsmarknaden där.. Bild: Monocl

Snabba svar

– I stället för en konsultrapport kring experter som tar flera veckor får du svaret på en minut till en bråkdel av kostnaden per användare.

Men hur vet kunderna att de verkligen får de främsta experterna?

– Det är det avgörande, det är hemligheten och det vi lagt mycket krut på. Vi har testat systemet mot forskarpaneler för att se att det verkligen fungerar. Genom maskininlärning blir det också allt bättre. Det gäller att jämföra äpplen med päron med apelsiner: att en har en tung artikel i Lancet mot att någon gjort kliniska studier med ett läkemedelsbolag mot att ytterligare någon har fått 400 miljoner dollar av amerikanska staten i forskaranslag. Men det klarar vår tjänst.

I dagarna gick också en tung investerare in i Monocl, GP Bullhound som tidigare investerat i IT-bolag som Spotify, Klarna och Slack. GP Bullhound investerar 32 miljoner kronor i Monocl, som idag har 50 anställda och ännu är ett litet bolag omsättningsmässigt men växer snabbt.

– De har en fantastiskt produkt, vilket kundintervjuer bekräftat. De är ledande på en nischmarknad och växer med mer än hundra procent om året, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound.

Göteborg intressant

– Jag kan tillägga att Göteborg börjar bygga upp ett ekosystem inom techsektorn. Det händer mycket i regionen och vi kommer att spendera mer tid här framöver.

För Monocl handlar det nu om att expandera kraftigt i USA – man har redan 12 av de 20 största läkemedelsjättarna som kunder och vd Björn Carlsson flyttar över till kontoret i Boston för att öka marknaden.

– Huvudkontor och utveckling ligger i Göteborg, men vi behöver bygga upp de kommersiella funktionerna där. Jag behöver vara nära de största kunderna, säger Björn Carlsson.

Fakta: Monocl

En molnbaserad tjänst som samlar medicinsk forskningsdata och gör alla världens forskare och forskning sökbara. Tjänsten föreslår de mest relevanta forskarna inom olika medicinska specialiteter.

Bolaget startade 2014, men lanserade den molnbaserade tjänsten på marknaden 2016. Har i år fördubblat antalet anställda och räknar med att flerdubbla omsättningen från i fjol, som låg på blygsamma 20 miljoner kronor. Har huvudkontor i Göteborg kontor, flera kontor i USA, ett i Japan – samt en utvecklingsenhet i Ukraina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.