Villa i Enköping. Arkivbild.
Villa i Enköping. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Glöm lyftet på bomarknaden - det här väntar 2024

Lägre inflation och sjunkande räntor. Är det då bostadspriserna lyfter igen?
Inte alls säkert, tror experterna.

ANNONS

Bostadsåret 2023 har präglats av små prisförändringar samtidigt som antalet försäljningar har minskat kraftigt. Stigande räntor och hög inflation har gjort spekulanterna extremt försiktiga och köpare och säljare ligger långt ifrån varandra i budgivningsprocessen.

När nu räntetoppen verkar nådd och det i stället talas om sänkningar samtidigt som inflationstrycket har mattats av markant, vädrar många morgonluft.

Men det är långtifrån säkert att det blir nån kraftigare uppgång under det kommande året:

– Det mest troliga scenariot är vi får svagt stigande priser under 2024. Det kommer sannolikt inte vara några kraftiga rörelser varken uppåt eller nedåt. Ränteförväntningarna blir viktiga, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

ANNONS

– Skulle man sänka styrräntan i förtid så ger det en stark signal och då kommer mungiporna gå upp och marknaden piggna till, tillägger Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Räntan högsta prio

Båda två är eniga om att ränteutvecklingen är den viktigaste parametern. Medan Riksbanken flaggat för att räntesänkningar inte är aktuella förrän 2025, tror marknaden på en första sänkning kring halvårsskiftet 2024. Samtidigt pekar de flesta prognoser på en stigande arbetslöshet under 2024.

– En ökad arbetslöshet är verkligen illa om det blir en kraftig ökning. Lite uppåt spelar inte så stor roll, säger Hans Flink.

– Om arbetslösheten går upp så brukar det inledningsvis handla om de grupper som inte driver bostadspriserna vilket vi såg under pandemin, så ränteutvecklingen blir väsentligt viktigare, påpekar Erik Holmberg.

Ytterligare något som kan bli en avgörande faktor är stigande bostadsrättsavgifter i takt med att föreningarnas egna lån måste förhandlas om. Det tror i alla fall Erik Holmberg medan Hans Flink är mera tveksam.

En fråga om prioriteringar

– Det blir en fråga om prioriteringar, kommer man prioritera boendet högt? Sedan är det inget som jag tror kommer att få en jättestor påverkan, säger Erik Holmberg.

– Det är klart att det kommer att svida om månadsavgiften höjs men man hittar de pengarna någon annanstans. Resan till Kanarieöarna kanske inte blir av, bostaden är så otroligt viktig för oss i det här landet, säger Hans Flink.

ANNONS
ANNONS