Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från OECD:s högkvarter i Paris kommer nyheten om ett nytt globalt avtal för bolagsskatter. Arkivbild.
Från OECD:s högkvarter i Paris kommer nyheten om ett nytt globalt avtal för bolagsskatter. Arkivbild. Bild: Francois Mori

Global enighet – nästan – om nya bolagsskatter

Runt 130 länder och jurisdiktioner har enats om en global miniminivå på bolagsskatt, meddelar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Syftet med avtalet är att de multinationella bolagen ska betala rättvisa skatter oavsett var de har sin verksamhet.

Det innebär att globala jättar som Google, Amazon, Facebook och Apple kommer att betala minst 15 procent i skatt.

Överenskommelsen ligger i linje med ett förslag som mejslades fram när stormakterna i G7 möttes i brittiska Cornwall i juni.

USA:s finansminister Janet Yellen sade då att en global miniminivå på bolagsskatt skulle kunna hejda det hon kallade loppet mot botten vad gäller företagsbeskattning.

Målet med OECD:s ramavtal är att hindra bolag från att använda – förvisso lagliga – redovisningstekniker för att kunna beskatta sina vinster i länder där bolagsskatten är låg.

Europas ekonomiska motor Tyskland hyllar torsdagens överenskommelse som "ett kolossalt steg mot skatterättvisa".

Men lågskatteländer i EU som Irland och Ungern vägrar att skriva under OECD:s ramavtal, vilket visar att splittringen om global bolagsskatter på intet sätt är historia.

Förslaget innebär att en del av beskattningsrätten av stora multinationella företag med höga vinster flyttas till de länder där försäljningen äger rum i stället för där huvudkontor, forskning och utveckling finns. Det är en helt ny princip för att omfördela beskattningsrätten.