Gladare hönor - men dyrare ägg

ANNONS
|

Inför påsken, den största äggätarhelgen av alla, fanns ett reellt hot om bojkott av äggleveranser till svenska matbutiker. Producenterna hade kontaktat utländska köpare, men drog tillbaka affärerna i sista stund. Då hade diskussioner med svenska handeln lett fram till ett löfte om högre äggpriser.

- Ägg är billiga, de kostar cirka en krona och femtio öre, säger Camilla Sandenskog, vd för branschorganisationen Svenska Ägg.

20 öre per ägg

Samtidigt bekräftar hon att det blir kunderna som kommer att få stå för handlarnas högre ersättningar till leverantörerna.

- Men vi pratar kanske om 20 öre per ägg, nivåerna är inte klara ännu.

ANNONS

Bakom hotet om en bojkott ligger äggproducenternas ekonomiskt tuffa resa mot att möta kraven på högre levnadsstandard för hönorna. Omkostnaderna för ombyggda hönserier har lett till att betalningen för äggen inte längre täcker producenternas kostnader.

Men, ekonomiska konsekvenser till trots, ingen beklagar egentligen att hönorna fått det bättre. Nu kan de återgå till sitt mest ursprungliga beteende - att sitta på pinnen, något det finns utrymme för med större burar och frigång.

Andra förberedelser

Det mer fria livet för hönorna har fått följder även för arbetet på kläckerierna, där måste kycklingarna nu förberedas på ett annat sätt inför vuxenlivet.

- Tidigare behövde de inte kunna flyga när de kom till hönserierna eftersom livet levdes på marken. Men nu gäller det att kunna ta sig fram flygandes för att få mat och sitta på pinne, säger Camilla Sandenskog.

Svenska Ägg beräknar att svenskarna äter cirka 2 miljarder ägg om året, under påskveckan dubblerar vi det normala veckointaget.

ANNONS