Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glaciärforskare får Volvos miljöpris

Kinesiske klimatexperten Qin Dahe får Volvos miljöpris 2013 på 1,5 miljon kronor. Han har nyckelroll i de nya rapporterna från FN:s klimatpanel.

Den kinesiske glaciärforskaren och klimatexperten Qin Dahe fick också stort genomslag kring en rapport förra året om hur klimatförändringen leder till extrema väderhändelser.

Rapporten konstaterade att mer extrema väder- och klimatfenomen blivit vanligare de senaste 50 åren: långvarig torka och värmeböljor, men också kraftigare skyfall och regn.

I motiveringen till Volvos miljöpris 2013, skriver juryn att rapporten "förändrade spelplanen" genom att "den för första gången visade en tydlig koppling mellan klimatförändringen och många extrema väderhändelser, något som direkt direkt påverkar mänskligt välbefinnande i många delar av världen."

Qin Dahe är ledande forskare kring kryosfären i Asien. Kryosfären, hit räknas glaciärer, snö, permafrost, och is i hav och sjöar, har ett avgörande inflytande på jordens klimat.

Qin Dahe har själv lett flera forskningsexpeditioner till Himalaya, och även gjort expeditioner till Antarktis.

- Det råder inget tvivel om att huvuddelen av glaciärerna i Himalaya, försvinner i snabb takt, säger han i en kommentar. Ett av de forskningsområden vi nu ska tackla är frågan om Grönlands istäcke är stabilt eller inte. Liksom riskerna för fler extrema händelser som torka, översvämningar och orkaner.

Volvos miljöpris 2013 delas ut vid en ceremoni i Stockholm 26 november 2013.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.