Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Glödhet villamarknad

Priserna för småhus ökar mest i Storgöteborg där priserna har stigit med över tio procent det senaste året. Värsta raketen är Kungsbacka.

Priserna för småhus ökar över hela landet, där priserna steg med fyra procent från maj till juli. Av storstadsområdena ökade Storgöteborg mest med fem procent, och på helåret har priserna för småhus i Göteborgsregionen ökat med tolv procent, enligt SCB:s färska Småhusbarometer.

Kungsbacka är den kommuner där villapriserna drar iväg mest. Här ökade priserna med åtta procent, senaste tre månaderna och 14 procent jämfört med föregående år. Det är högsta noteringen i Småhusbarometern. Villapriserna i Mölndal ligger på mer blygsamma tre procent de senaste tre månaderna, och elva procent på ett år.

– Om man ser till Göteborgsområdet, så var priserna höga under sommaren för såväl villor som bostadsrätter, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olssons Fastighetsförmedling och fortsätter;

– Det beror på att efterfrågan är högre än utbudet, speciellt om man tar hänsyn till att en stor de av de bostäderna som säljs under sommaren är sådana där man misslyckats med försäljningen tidigare under året.

Vill undvika reavinstskatt

Högkonjunkturen i Göteborgsområdet, den låga räntan och att hushållen har goda disponibla inkomster gasar bostadsmarknaden på. Det gäller nu även villor.

– Vi brukar mäta intensiteten och hettan i marknaden med hur stor andel av bostäderna vi förmedlar som säljs innan den publika långa huvudvisningen. Och där ligger Göteborg på 35 procent och det är jättehögt jämfört med Stockholm och Malmö som ligger på drygt femton och tio procent.

– Så Göteborgsmarknaden är het även på det sättet, säger Johan Nordenfelt.
Medelpriset på ett småhus i Göteborg är nu nära 5,7 miljoner kronor. Men många äldre villaägare drar sig för att sälja sina hus.
– Många vill undvika reavinstskatt och uppskovskostnader. Uppskoven är dyra eftersom de inte är ränteanpassade, utan alltid är lika dyra. Det gör att du får en spiral med ökad tröghet, säger Johan Nordenfelt.

Läs också: Huspriserna upp med 4 procent
 

40-talisterna lämnar inte villan

Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors, känner väl igen det så kallade inlåsningsproblemet. 40- och 50-talister säljer inte sina hus och flyttar in till bostadsrätter i stan, dels för att undvika reavinstskatten och dels för att månadsavgiften för bostadsrätten kan uppfattas som hög om du sitter med en färdigamorterad villa.

– De senaste fem, tio åren har det varit billigare att bo kvar i hus. Det gör att det blir en skev efterfrågan och utbud, det är tydligt, säger Sven-Erik Kristensen.
Det finns ett underliggande tryck efter villor.

– Under 2000-talet har bostadsrättsmarknaden ökat enormt, och det man byggt under de senaste 17 åren har till 90 procent varit bostadsrätter. Och många hyresrätter har också ombildats till bostadsrätter. Det gör att det sitter väldigt många familjer i bostadsrätter som bor trångt och som är ute efter hus, säger han.

Men enligt Sven-Erik Kristensen har småhusbyggnationen inte kommit igång ännu, för det är lägenheten som byggs.

Bostadsrättspriserna är lokomotivet

Christian Lundin, vd Lundin Fastighetsbyrå, konstaterar prisutvecklingen på småhus i Göteborgsområdet är en konsekvens av prisuppgången på bostadsrätterna.

– Det har varit en mycket större utveckling på bostadsrätter. Om man ser från sommaren 2015 till sommaren 2016 så ökade bostadsrätterna med drygt 20 procent och villorna ökade med drygt 13 procent. Då utvecklades bostadsrättspriserna snabbare än villorna. Men under upp och nedgång är det alltid så att småhusen har lite mer tid på sig, säger Christian Lundin.

Med lågt utbud på villor och fortsatt låga räntor är det inte konstigt att villapriserna hänger med uppåt, konstaterar han.

– Vi har fullt med folk i våra register som söker efter villor, men det är fortsatt lågt utbud, säger Christer Lundin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.