Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företaget varslar 350 anställda. Bild: Andreas Olsson
Företaget varslar 350 anställda. Bild: Andreas Olsson

GKN Aerospace varslar 350 personer i Trollhättan

Flygmotortillverkaren GKN Aerospace varslar 350 anställda till följd av coronapandemin. Företaget är Trollhättans största arbetsgivare.

På onsdagen kom beskedet till anställda på GKN Aerospace, Trollhättans största arbetsgivare: Flygmotortillverkaren varslar 350 anställda.

Beskedet meddelades på ett informationsmöte på GKN i Trollhättan under onsdagsförmiddagen.

Varslet berör 200 tjänstemän och 150 på fabriksgolvet, och grundar sig i den djupa ekonomiska kris företaget hamnat i på grund av coronapandemin, enligt verkstadsklubbens ordförande på GKN Aerospace, Mats Eriksson.

– Jag måste tyvärr säga att det är väldigt väntat. Flygindustrin är nog den bransch som har drabbats värst av alla, vi hade ju en period där i stort sett 90 procent av alla flygplan stod på marken, säger han.

Företagets vd, Martin Thordén, kommenterar beskedet i ett mejl till GP:

”Det är extremt tråkigt att vi har hamnat i den här situationen på grund av pandemin. Vi ser heller inte att det finns en ljusning i närtid, efterfrågan på nya civila flygmotorer är mycket lägre under en lång tid framöver. Vi är tyvärr tvungna att anpassa antalet medarbetare till de nya förutsättningarna för vår långsiktiga överlevnad.”

”Aldrig varit med om något liknande”

Verkstadsklubbens Mats Eriksson har hunnit prata med ett 50-tal av sina medarbetare i fabriken under onsdagen, och berättar att beskedet inte verkar förvåna någon.

– Vi har klarat oss i och med att vi har haft den här permitteringsmöjligheten sedan mitten av april. Den tar ju slut vid årsskiftet, så det här varslet är riktat till det som händer efter årsskiftet, fram till dess utgår jag från att vi fortsätter med permittering, säger han och fortsätter:

– Jag har varit anställd på det här företaget i över 40 år och jag har aldrig varit med om något liknande.

LÄS MER: Här är vd:ns plan för GKN Aerospace överlevnad

Klimatneutralt flyg

I januari berättade vd Martin Thordén om företagets planer att ställa om sin verksamhet.

– Vi behöver vara drivande inom miljöområdet och vara våra kunders bästa partner när det kommer till hållbarhet, sa han då.

Bland annat berättade han om arbetet som är tänkt att leda till ett klimatneutralt flyg 2050.

– Detta är den absolut största utmaningen för oss. Det är en jättelång tid, 30 år, men det är en bransch med långa utvecklingstider.

Cirka 2 100 personer jobbar i dag på GKN i Trollhättan.

LÄS MER: Landvetter har tappat 99 procent av sina resenärer

LÄS MER: Lisebergs vd utesluter inte nya varsel

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.