Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rättegångsteckning av Nissans avsatte ordförande Carlos Ghosn under en domstolsförhandling tidigare i januari. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ghosn ansöker om att bli släppt mot borgen

Nissans avsatte ordförande Carlos Ghosn lovar att stanna i Japan om han beviljas borgen. En domstol i Tokyo ska på måndagen fatta beslut om borgensfrågan, men 64-åringen har vid tidigare tillfällen nekats att försättas på fri fot med hänvisning till att det finns risk för att han flyr och förstör bevis. Ghosn har suttit frihetsberövad sedan november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"När domstolen nu ska ta ställning till min borgensansökan vill jag betona att jag kommer att stanna i Japan och respektera alla typer av regler och villkor som domstolen anser vara motiverade", säger Ghosn i ett uttalande.

Han anklagas för tre fall av finansiell vårdslöshet. Hans advokat håller det för osannolikt att han släpps innan det är dags för rättegång, något som skulle kunna ta upp till sex månader.

Nissan har tillsatt en kommitté som granskar Ghosns förehavanden på företaget. En av de ansvariga för kommitténs arbete, Seiichiro Nishioka, säger vid en presskonferens på söndagen att Ghosn kan ha haft en "tveksam" etisk standard.