Geveko gjorde förlust

ANNONS
|

Gevekos sista bokslutskommuniké som investmentbolag var ingen munter läsning för vd Hans Ljungqvist. Trots att han hann sälja det mesta av sin aktieportfölj innan börsen föll, är fjolårets börsras orsak till bolagets förlustresultat före skatt på17,7 miljoner kronor för 2007.

Förra året gjorde Geveko en vinst på 124,7 miljoner kronor före skatt.

Vid årsskiftet 2006 var bolagets aktieportfölj värd cirka 563 miljoner kronor. Hans Ljungqvist sålde två tredjedelar av den under fjolåret och portföljens värde var vid årsskiftet 234 miljoner kronor.

- Om vi inte hade sålt så hade vår förlust för helåret landat på mellan 50 och 100 miljoner kronor, säger Hans Ljungkvist.

ANNONS

För fjärde kvartalet gjorde bolaget en förlust på 46,2 miljoner kronor, jämfört med en vinst motsvarande period förra året på 30 miljoner kronor före skatt.

Under 2008 kommer bolaget att ha fokus på industriröreslen och närmare bestämt färg och vägmarkeringar, som GP berättade om igår.

Industrirörelsens omsättning ökade med drygt fyra procent jämfört med föregående år till 1 078 miljoner kronor för helåret.

De aktier som bolaget har kvar kommer att säljas.

- Men nu är börsen tråkig, vi är glada för det vi sålt och behåller det här och kommer inte att stressa, säger Hans Ljungkvist.

Han är nöjd med att omsättningen ökar, men väntar till efter andra kvartalet med att ge några prognoser.

- Vägmarkeringar är en mycket säsongsmässig bransch och med hänsyn till det avger vi prognos för 2008 tidigast i juli. Vi har vissa långa kontrakt, men det är ändå för svårt att bedöma nu.

Styrelsen föreslår en utdelning till ägarna på sex kronor per aktie jämfört med elva kronor året före.

ANNONS