Getinges dåliga resultat sänker utdelningen

Medicinteknikföretaget Getinges resultat före skatt blev 1 111 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017 ( 1 689). Omsättningen minskade också.

ANNONS
|

Resultatet levde inte upp till analytikernas förväntningar för Getinge under sista kvartalet 2017. enligt SME:s sammanställning.

Omsättning minskade till 7 371 miljoner kronor från 7 434 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol.

Resultatet före skatt blev 1 111 miljoner kronor, mot 1 689 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016.

Däremot ökade orderingången med 2,3 procent till 6 624 miljoner kronor (6 473).

Det göteborgska medicinteknikföretaget har haft en motig tid, konstaterar vd:n Mattias Perjos i ett uttalande till rapporten:

– Rörelseresultatet påverkades negativt av ökade kostnader inom kvalitet samt koncerngemensamma kostnader som kvarstår efter utdelningen av Arjo. Vi kommer nu att ta oss an detta genom att stegvis sänka våra rörelsekostnader i relation till försäljning", säger han.

ANNONS

Utdelningen i Arjo som han refererar till är det beslut styrelsen fattade i november i fjol då man beslutade om att en extra bolagsstämma i Getinge, ska besluta om att dela ut affärsområdet Patient & post-acute care, genom en utdelning av samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Arjo ab, inklusive den underliggande koncernen till Getinges aktieägare.

Den extra bolagsstämman hölls den 4 december, samma månad noterades Arjo på Stockholmsbörsen.

I samband med delningen av bolaget sade styrelseordförande och huvudägaren Carl Bennet följande:

– Styrelsen anser att förslaget att dela upp koncernen i två noterade bolag, Getinge och Arjo, ökar man möjligheten att framgångsrikt utveckla respektive verksamhet, vilket därmed ökar värdet för såväl kunderna som aktieägarna.

I måndagens rapport föreslår Getinges styrelse en utdelning på 1,50 krona per aktie mot fjolårets 1,75 kronor.

Både Getinge och Arjos kurser föll direkt när Stockholmsbörsen öppnade.

ANNONS