Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Martin Olovsson och medarbetarna på Ondosis konstaterar att man nu fått ett genombrott på marknaden i och med avtalet med ett större tyskt medicinföretag. Bild: Ondosis

Genombrott för Mölndalsföretag – samarbetar med tysk läkemedelsjätte

Det behövs inget socker för att medicinen ska gå ned. Det är själva idén bakom nystartade medicinteknikföretaget Ondosis, vars teknik individanpassar läkemedelsdosering på ett helt nytt sätt. Nu har man skrivit ett globalt avtal med ett stort tyskt läkemedelsföretag.

Företaget Ondosis skapades från en forskning hos Astra Zeneca i Mölndal och blev ett självständigt bolag 2017. Produkten är en doseringsutrustning som med hjälp av mjukvara individanpassar medicindoser. I motsats till standardpiller håller utrustningen koll på exakt vilken dos patienten ska ha, när hen ska ta den och kan även justera för om dosen behöver minska och öka över tid.

– En vanlig medicinkapsel består ofta av ett antal mindre enheter, det är från dessa mindre enheter vår utrustning kan dosera rätt, säger Martin Olovsson, grundare och vd i bolaget.

– Med de mindre enheterna, som är doserade exakt efter individen, blir det lättare för barn och äldre att ta medicinen, grupper som idag kan ha problem att ta piller.

Intelligent dosering

Apparaten är också uppkopplad vilket gör det möjligt för läkare att i framtiden fjärrjustera doser och kontrollera att medicinen tas som den ska. Och med hjälp av AI – artificiell intelligens – förbättras medicineringen av preparat utifrån hur och när mediciner tas. En funktion som kan byggas in är att endast patienten själv kan komma åt medicinen genom identifiering, vilket är en viktig säkerhetsaspekt för smärtstillande mediciner som annars har en efterfrågan i missbrukarkretsar.

– Det här är viktigt i till exempel USA. Opioider, som har hög missbruksrisk, leder till missbruk och även dödsfall – tusentals överdoserar bara i USA. Vår enhet ställs in på en maxdos som inte kan överskridas. I de patientgrupper som kan behöva denna smärtlindring hör till exempel svårt sjuka cancerpatienter, personer med ryggont efter arbetsskador och patienter som har genomgått höftledsoperationer.

Ondosis utrustning levererar exakt rätt mängd medicin varje patient behöver och har en inbyggd säkerhet i form av personlig identifiering. Vidare är utrustningen uppkopplad, vilket gör det möjligt för läkare att följa att medicinen tas som den ska.. Bild: Ondosis

Utsatta patientgrupper

Till andra användningsområden där Ondosis teknik kan vara särskilt viktig hör medicinering mot ADHD, epilepsi, Parkinson och andra neurologiska sjukdomar där den exakta dosen är viktig. Ytterligare ett användningsområde är de mediciner som tas efter organtransplantationer och där doserna behöver vara individanpassade för att kroppen inte ska stöta bort ett nyligen transplanterat organ.

– Men givetvis kan man använda vår enhet för andra mediciner du tar i tablett- och kapselform.

Nyligen skrev också Ondosis på ett viktigt samarbetsavtal med tyska läkemedelsföretaget Grünenthal, som innebär att det tyska bolaget kan använda det svenska företagets teknologi på världsmarknaden genom licens.

– Det som gör Grünenthal så intressant är att de är ledande inom smärtbehandling och har teknik för att minska risken av missbruk av preparat som går mycket bra att kombinera med vår. De utvecklar smärtmedicin med en teknik som gör att den inte kan krossas och lösas upp – vilket kraftigt minskar intresset för medicinen bland missbrukare. I kombinationen med vår smarta doseringsenhet får man en helt annan nivå av trygghet och säkerhet när det gäller medicinering.

För Ondosis, som har sitt kontor vid Astras lokaler för nya medicintekniska bolag i Mölndal, Bioventure Hub, är detta ett genombrott för bolaget.

Fakta: Ondosis

Gör: En smart doseringsenhet som individanpassar dosering av medicin som sväljs.

Bakgrund: Har tagit forskning från Astra Zeneca och bildat ett eget bolag, sitter i Astras Bioventure Hub i Mölndal.

Ägare: Ett antal privata investerare – däribland Martin Olovsson – Astra Zeneca, GU Ventures och konsultjätten Boston Consulting Group som kom in som rådgivare och beslutade sig för att investera i bolaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.