Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glassproducenten General Mills återkallar vaniljglass efter att spår av etylenoxid påträffats. Återkallelsen gäller Vaniljglass 460 ml med bäst före datum tidigare än 21 maj 2023.  Bild: Anna von Brömssen
Glassproducenten General Mills återkallar vaniljglass efter att spår av etylenoxid påträffats. Återkallelsen gäller Vaniljglass 460 ml med bäst före datum tidigare än 21 maj 2023. Bild: Anna von Brömssen

General Mills återkallar Häagen-Dazs Vaniljglass

Glassproducenten General Mills återkallar Häagen-Dazs Vaniljglass 460 ml, på grund av att man hittat spår av bekämpningsmedel i en ingrediens, meddelar företaget.

Återkallelsen görs som en försiktighetsåtgärd. Anledningen är att man i analyser funnit spår av industrikemikalien etylenoxid i det vaniljextrakt som har använts i produkten.

”För Häagen-Dazs är livsmedelskvalitet och säkerhet högsta prioritet. Häagen-Dazs använder inte ETO i någon av sina produkter, i enlighet med de säkerhetsföreskrifter och standarder som gäller på alla marknader, inkluderat Sverige. Vi beklagar eventuella olägenheter som orsakats av denna återkallelse.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller Vaniljglass 460 ml med bäst före datum tidigare än 21 maj 2023.

Vad är etylenoxid?

Etylenoxid är ett kemiskt ämne med många användningsområden. Mer än hälften av den etylenoxid som produceras över hela världen används vid tillverkning av köldmediet etylenglykol. Ämnet används också för sterilisering av bland annat sjukhusutrustning och förpackningsmaterial och som bekämpningsmedel. Etylenoxid bildas även i kroppen vid nedbrytning av eten och finns därför naturligt i låga halter.

I vissa länder utanför EU används ämnet som bekämpningsmedel för att sterilisera bland annat frön och kryddor som riskerar att skadas av värme. Det används också för sterilisering av livsmedelstillsatser. Ämnet får inte användas på detta sätt inom EU. De livsmedel som innehåller etylenoxid får därför inte heller säljas inom EU.

Behöver man vara orolig om man ätit livsmedel som innehåller etylenoxid?

Nej. De livsmedel som berörs innehåller mycket små mängder av etylenoxid och det finns ingen akut risk för hälsan. Men eftersom man inte kan utesluta att etylenoxid kan ge en ökad hälsorisk om man utsätts för det under längre perioder, får livsmedel som innehåller etylenoxid inte säljas inom EU.

Källa: Livsmedelsverket

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi