Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Geelyägaren Li Shufu. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Geelyägaren Li Shufu. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Geely satsar miljarder på satelliter – ska minska olyckor för flygande bilar

Kinesiska Geely, som äger både Volvo Cars och delar av AB Volvo, tar klivet ut i rymden. Koncernen har börjat bygga ett utvecklingscenter för satelliter som man menar kan användas för att undvika bilolyckor – både på vägarna och i luften. Planen är att lansera satelliterna redan i år.

Geelykoncernen har påbörjat bygget av ett forsknings- och utvecklingscenter för satelliter i staden Taizhou i Kina. Det handlar om en investering på över 3 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

På anläggningen som nu byggs är tanken att dotterbolaget Geespace ska utveckla och tillverka satelliter som ska gå i låg omloppsbana runt jorden. Tekniken ska bland annat användas för att utveckla snabbare internetuppkoppling och ge mer exakta navigationssystem.

Kan användas för flygande bilar

De navigationssystem som användas i dag förlitar sig på data från GPS-satelliter i högre omloppsbanor som anger positioner med några meters felmarginal. Satelliter i lägre omloppsbana ska kunna vara centimeterexakta, vilket betyder att tekniken kan användas för att undvika olyckor både på för bilar på vägarna och i luften.

Geely har sedan tidigare investerat i företag som utvecklar flygande bilar. I höstas investerade den kinesiske fordonsjätten dessutom motsvarande 530 miljoner kronor i det tyska bolaget Volocopter för att kommersialisera deras flygande taxi.

Genom bygget av den nya anläggningen ger Geely sig in i rymdracet där flera andra ledande teknikbolag redan är i full gång. Elon Musks rymdsatsning Space X skickade upp 60 satelliter i låg omloppsbana förra året och Oneweb och Amazon har liknande planer.

LÄS MER: Volvoägarens nya satsning: flygande taxi

Ska lanseras under 2020

– Den hastighet som vetenskap och teknologi utvecklas i har nått en nivå utan motstycke, vilket förändrar det mänskliga samhället i grunden. Idag står fordonsindustrin står inför enorma utmaningar och lika enorma möjligheter idag. Geely måste ta initiativ till att omfamna förändring, utvecklas genom innovation, hitta nya synergier online och offline, och samarbeta med globala partners för att bli en global teknisk ledare, driva förändring inom mobilitet, och skapa nya värden för användare, säger Geelys ägare Li Shufu i en skriftlig kommentar.

Planen är att lansera nätverket av lågtgående satelliter redan i slutet av 2020. I och med den nya anläggningen i Taizhou blir Geely den första privatägda aktören i Kina som utvecklar satelliter.

LÄS MER: Volvoingenjörerna varnar kring samgåendet med Geely

Fakta: Geely Auto och Volvo Cars

Under 2019 sålde Geelykoncernen totalt 2,18 miljoner fordon runt om i världen där Volvo Cars stod för drygt 700 000 bilar. I gruppen ingår bland annat märkena Geely, Geometry, Lynk & Co, Proton, Lotus, Volvo, Polestar, Terrafugia (flygande bilar) och Cao Cao (bildelningstjänst).

Ser man till de tre största biljättarna i världen ligger de alla med sina samlade märken på en bilförsäljning över tio miljoner bilar (2018): Volkswagen, Toyota Motor och Renualt-Nissan. Fyra och femma på listan är General Motors och Hyundai Group. En ny stor fordonsgrupp håller på att skapas av Fiat-Chrysler och PSA (Peugot, Citroën), som kommer att bli fjärde största fordonskoncern när köpet går igenom.

Källa: Geely, DW.com, Business Insider

LÄS MER: Här är Volvoägarens hyllningssång till de virusdrabbade

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.