Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går att tillverka ett eget presentkort med bara några få ord, påstår GP:s Alexander Piauger.
Det går att tillverka ett eget presentkort med bara några få ord, påstår GP:s Alexander Piauger.

Alexander Piauger: Ge mig inget presentkort till jul – jag vill ha pengar

Om du inte är akut oroad över att mottagaren ska köpa droger och sprit för din gåva, så bör du inte under några som helst omständigheter köpa ett presentkort i julklapp.
Ge i stället pengar. Det är nämligen samma sak – fast bättre.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Snart är det jul, på gott och ont. Delvis mysigt att återse gamla favoriter som Jesus Kristus och tablå-tv. Delvis obehagligt att tänka på den stundande folkstormen, rörande att något av julens cykliskt återkommande inslag inte återkommer som en tillräckligt exakt karbonkopia av tidigare upplagor.

Förutom att känna sig lugna och utvilade, ägnar sig många julfirare också åt livets stora mening: konsumtion.

Det är juicemaskiner, spikmattor och poker-set. På gott och ont.

Det är också presentkort. På ont.

Ingen vet säkert exakt hur många presentkort som finns i omlopp. Men i en undersökning från 2009 uppskattades att värdet på alla presentkort i Europa uppgick till 130 miljarder euro. Alltså en bra bit över Sveriges statsbudget.

En fin present – till butiken

Presentkort är en värdehandling, där någon annan betalar för en check som mottagaren sedan kan använda i en specifik butik. Upplägget har två stora fördelar. Den upplevs som en present – och den markerar tydligt vad pengarna ska användas till.

Om du vill ge någon en bok, men inte vet vilken bok denne skulle uppskatta, så kan ett presentkort vara ett alternativ. Men den som ger bör ställa sig frågan: Vem är det egentligen som får en gåva?

Enligt en undersökning från det amerikanska finansföretaget First Data påverkas nämligen presentkorten beteendet hos människorna som tar emot dem. 44 procent av dem besöker en affär som de annars inte hade besökt. Över hälften besöker butiken oftare än vad de annars hade gjort. Trenden är starkare bland unga än bland äldre.

Detta leder till slutsatsen att det delvis är mottagaren som är själva presenten.

Presentkortsinnehavaren får visserligen sin bok, men butiken som ställt ut värdechecken får ett kundbesök. Ofta av någon som annars inte hade valt att gå dit.

Miljarder går till spillo varje år

En annan aspekt av presentkortet är att en del av presenten högst sannolikt aldrig kommer att utnyttjas. Även här är det svårt att få någon exakt bild. Det finns inga studier på ämnet i Sverige – men det finns några ledtrådar.

När SVT Småland granskade ett antal lokala köpcentrum avslöjades att mellan 231 000 och 400 000 kronor om året brann inne i presentkort som aldrig utnyttjats. Upsala Nya Tidnings genomgång visar Uppsalaborna förlorar miljoner varje år. Norges Handelshögskola gjorde nationella beräkningar och kom fram till att det i Norge varje år finns outnyttjade presentkort för 2,5 miljarder kronor. Det motsvarar 480 kronor per norrman och år.

Att korten inte utnyttjas beror både på att de glöms bort, men också på att många köper en vara som är lite billigare än presentkortets potential. Den överblivna mindre summen utnyttjas sedan aldrig.

Kan skicka fel signaler

Det finns också frågetecken kring vad ett presentkort signalerar till mottagaren.

Presentgivaren har inte orkat inhandla en "riktig" present, men anser sig ändå har rätten att bestämma över hur mottagaren ska spendera pengarna.

Visserligen kan det vara skönt med garantier. Vad man inte vill bidra till är ytterligare skärmtid, folköl som köpts ut olagligt eller andra dåligheter. Ett presentkort säkerställer att det verkligen blir en bok.

Problemet är att resonemanget bara delvis stämmer. Förutsatt att mottagaren har en inkomst, samt får en gåvocheck som går att använda till något önskvärt, så kommer ett presentkort bara att frigöra pengar i andra änden. Boken som stod på inköpslistan finansieras med en gåvocheck, vilket frigör budgetutrymme inför kommande helgs kalas.

En stor fördel med kontanta medel är att mottagaren själv kan bestämma var, när och hur de ska användas. På så vis kan de också maximera nyttan av presenten.

Därför kommer nu ett handfast tips när julefantasin tryter.

Besök en bankomat, ta ut lämplig mängd kontanter och lägg dem sedan i ett kuvert. Skriv en lapp med ett kortare meddelande. Om det är viktigt att pengarna går till ett specifikt ändamål, framför detta i meddelandet.

Det går att tillverka ett eget presentkort med bara några få ord:

"Bidrag till en mixer!"

LÄS MER: Riksbanken har gjort en dansk taco-lunch skrämmande