Gazprom vill fortsätta att sälja sin gas. Arkivbild.
Gazprom vill fortsätta att sälja sin gas. Arkivbild. Bild: Michael Sohn

Gazprom tipsar om metod att undgå sanktioner

Den ryska gasjätten Gazprom försöker övertyga sina europeiska kunder om att de kan fortsätta att köpa gas utan att detta innebär några brott mot sanktionerna mot Ryssland.

ANNONS

EU-kommissionen har sagt att det är ett sanktionsbrott att göra som Ryssland vill och betala för gasen i rubel eftersom den ryska centralbanken är involverad. Polen och Bulgarien har vägrat, och därför har gasen stängts av till de länderna.

Men Gazprom vill fortsätta att sälja gas till Europa.

Företaget skriver nu i ett brev till sina kunder, som Bloomberg tagit del av, att en ny ordning tagits fram av Kreml den 4 maj, som "förtydligar processen" med rubelbetalningar.

Betalningarna ska nu kunna växlas via en annan myndighet, Russia National Clearing Center, i stället för via centralbanken.

Gazprom skriver i brevet att den nya ordningen garanterar transparens av pengaflödena, och att den också garanterar att ingen "tredje part" är involverad i betalningarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS