Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ryska gasmonopolet Gazprom hänvisar till force majeure och räknar med leveransproblem. Arkivbild.
Det ryska gasmonopolet Gazprom hänvisar till force majeure och räknar med leveransproblem. Arkivbild. Bild: Michael Probst AP/TT

Gazprom flaggar för leveransproblem

Gazprom har deklarerat så kallad force majeure som orsak till leveransproblemen av gas till Tyskland. Men den tyska regeringen understryker att det inte finns några tekniska hinder för gasleveranserna.

Uppgifterna om leveransproblem kommer inför att det ryska gasmonopolet Gazprom på torsdag ska ha avslutat ett planerat underhåll av gasledningen Nord Stream 1, mellan Ryssland och Tyskland.

Tysklands största importör av gas från Ryssland säger att de har fått ett brev från Gazprom som hävdar "force majeure" som orsak till tidigare och nuvarande leveransproblem av gas till Tyskland.

Leveransvolymerna av gas från Ryssland minskades ned till 40 procent av normala nivåer redan före underhållsarbetet och osäkerheten är stor kring hur leveranserna kommer att se ut fram över.

Från ryskt håll har man hävdat att det strypta gasflödet beror på "tekniska problem", något som Tyskland avfärdat som ett politiskt utspel för att skapa osäkerhet och pressa upp energipriserna.

För en dryg vecka sedan meddelade Kanada att landet gör ett undantag från sanktionerna mot Ryssland och skickar tillbaka en renoverad turbin till gasledningen Nord Stream 1 till Tyskland för vidaretransport till ryska Gazprom.

Den tyska regeringen sade på måndagen att turbinen var tänkt att bli installerad i september, och understryker återigen att det inte finns några tekniska hinder för Ryssland att återuppta gasleveranserna.

Samtidigt har leveransvolymerna via andra gasledningar från Ryssland till EU också strypts samtidigt som efterfrågan på naturgas ökar i värmeböljan som etablerat sig över Europa, där behovet av nedkylning ökar.