Det ryska gasmonopolet Gazprom uppger att de börjar leverera gas via ledning till Italien igen. Arkivbild
Det ryska gasmonopolet Gazprom uppger att de börjar leverera gas via ledning till Italien igen. Arkivbild Bild: Dmitri Lovetsky AP/TT

Gazprom öppnar gaskranen till Italien

ANNONS
|

Priset på naturgas i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam sjunker 5 procent till 161:50 euro per megawattimme. Prisnivån är därmed det lägsta sedan i juli.

Det senaste prisfallet kommer samtidigt som det ryska gasmonopolet Gazprom meddelar att man återupptar leveranserna av rysk naturgas till Italien, via Österrike.

Enligt Gazprom har man hittat en lösning tillsammans med italienska gasimportörer på de problem som bolaget hävdar orsakats av österrikiska regelförändringar i slutet av september.

Gaspriserna är trots den senaste tidens kraftiga prisnedgångar, från de historiska toppnivåerna i augusti, på onormalt höga nivåer. Under åren före det att Ryssland började strypa gasleveranser till EU 2021 låg årsgenomsnittet kring 20 euro per megawattimme.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS