Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gardells Cevian säljer Volvoinnehav till kinesiska Geely

Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, blir nu storägare även i det andra Volvo. Geely köper hela aktieposten av riskkapitalbolaget Cevian och blir därmed största ägare sett till kapital i lastbilsjätten.

– Vi är nöjda med affären annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåttigt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Christer Gardell.

Christer Gardell och Cevian har under sin tid som storägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur, där Gardell velat stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

– Resan har varit lång och krävande. Vi lämnar över ett bolag som är väldigt bra och vi gör det till en väldigt spännande ägare i form av Geely som vi tror besitter intressant kompetens för Volvos nästa fas, säger Gardell.
 

"Har inte varit ute och sålt"

Enligt Gardell ska detta kopplas till Geelys styrka i sammanhangen kompetens kring den kinesiska marknaden, elektrifiering och självkörande bilar.

– Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approcherade och det har pågått samtal. Sedan har det intensifierats de senaste veckorna i väldigt konkreta förhandlingar, säger Gardell.

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo. Och det är tydligt att Gardell är nöjd.

– Det har varit en fantastisk bra investering för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.
 

Största ägare mätt i kapital

Investeringsfonden Cevians innehav i AB Volvo uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna – det största ägandet mätt i kapital och det näst största mätt i röster.

Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars.

Det är Volvo Cars ägare som nu köper i AB Volvo, hur tänker du kring det?
– Jag tänker inte så mycket kring det förutom det faktum att de har gjort ett väldigt bra jobb som ägare i Volvo Cars vilket gav oss ytterligare tillförsikt i att lämna över ägandet till Geely. Det är fantasiskt vad som skett med bolaget om man jämför med vad som skett under Fords ägande. I övrigt gör vi inga reflektioner, säger Gardell.
 

Industrivärden mäktigast

Geely gick ut med nyheten i ett pressmeddelande under onsdagsmorgonen.

"Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin", skriver Geely Holdings ordförande Li Shufu i pressmeddelandet.

Volvoaktien steg till en början på Stockholmsbörsen efter tillkännagivandet, men vänder senare under dagen nedåt.

Största ägare i AB Volvo sett till röstandel är fortsatt Industrivärden.
 

"Hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo"

Bland analytiker tas Cevians utträde ur AB Volvo emot med en viss förvåning.

– Det finns potential i ytterligare förbättringar. Men man (Cevian) är långt ifrån klar. Jag hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo under 2018 givet hastigheten i resultatförbättringarna i kombination med hur bra marknaden ser ut i både Europa och Nordamerika. Min gissning är nog att de (Cevian) fick betalt även för det, lite bättre betalt, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi