1/4

Gardells Cevian säljer Volvoinnehav till kinesiska Geely

Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, blir nu storägare även i det andra Volvo. Geely köper hela aktieposten av riskkapitalbolaget Cevian och blir därmed största ägare sett till kapital i lastbilsjätten.

– Vi är nöjda med affären annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåttigt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Christer Gardell.

Christer Gardell och Cevian har under sin tid som storägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur, där Gardell velat stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

– Resan har varit lång och krävande. Vi lämnar över ett bolag som är väldigt bra och vi gör det till en väldigt spännande ägare i form av Geely som vi tror besitter intressant kompetens för Volvos nästa fas, säger Gardell.
 

"Har inte varit ute och sålt"

Enligt Gardell ska detta kopplas till Geelys styrka i sammanhangen kompetens kring den kinesiska marknaden, elektrifiering och självkörande bilar.

– Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approcherade och det har pågått samtal. Sedan har det intensifierats de senaste veckorna i väldigt konkreta förhandlingar, säger Gardell.

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo. Och det är tydligt att Gardell är nöjd.

– Det har varit en fantastisk bra investering för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.
 

Största ägare mätt i kapital

Investeringsfonden Cevians innehav i AB Volvo uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna – det största ägandet mätt i kapital och det näst största mätt i röster.

Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars.

Det är Volvo Cars ägare som nu köper i AB Volvo, hur tänker du kring det?
– Jag tänker inte så mycket kring det förutom det faktum att de har gjort ett väldigt bra jobb som ägare i Volvo Cars vilket gav oss ytterligare tillförsikt i att lämna över ägandet till Geely. Det är fantasiskt vad som skett med bolaget om man jämför med vad som skett under Fords ägande. I övrigt gör vi inga reflektioner, säger Gardell.
 

Industrivärden mäktigast

Geely gick ut med nyheten i ett pressmeddelande under onsdagsmorgonen.

"Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin", skriver Geely Holdings ordförande Li Shufu i pressmeddelandet.

Volvoaktien steg till en början på Stockholmsbörsen efter tillkännagivandet, men vänder senare under dagen nedåt.

Största ägare i AB Volvo sett till röstandel är fortsatt Industrivärden.
 

"Hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo"

Bland analytiker tas Cevians utträde ur AB Volvo emot med en viss förvåning.

– Det finns potential i ytterligare förbättringar. Men man (Cevian) är långt ifrån klar. Jag hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo under 2018 givet hastigheten i resultatförbättringarna i kombination med hur bra marknaden ser ut i både Europa och Nordamerika. Min gissning är nog att de (Cevian) fick betalt även för det, lite bättre betalt, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.