Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gardells bolag in i AB Volvos styrelse

Cevian Capitals och Christer Gardell får en röst i AB Volvos styrelse. Eckhard Cordes föreslår bli invald när styrelsen utökas med en ledamot.

Valberedningen i AB Volvo föreslår att styrelsen utökas från nio till tio ledamöter. Eckhard Cordes, 64 år, föreslås bli ny ledamot.

Förslaget innebär att Cevian Capital, Volvos största kapitalägare, därmed får en plats i styrelsen. Eckhard Cordes är sedan oktober 2012 partner i Cevian Capital. I samband med rollen som partner sades att han skulle stärka Cevian Capitals affärsaktiviter i Tyskland och Nordeuropa.

Cevian Capital med finansmannen Christer Gardell har under en längre tid utökat sitt aktieinnehav i AB Volvo och vid årsskiftet hade man 8 procent av kapitalet och 15 procent av rösterna.

Det har länge spekulerats kring frågan hur Cevian Captial, som i AB Volvos valberedning representeras av Lars Fröberg, ska få ökat inflytande i styrningen av AB Volvo.

Lösningen blir nu att Eckhard Cordes föreslås till ny styrelseledamot.

I ett pressmeddelande sägs att Eckhard Cordes, 64, har ägnat huvuddelen av sitt verksamma yrkesliv åt fordonsindustrin. Han har under närmare 30 år innehaft ett antal chefspositioner inom Daimler Benz, bland annat som chef för bolagets lastbils- och bussverksamhet. Eckhard Cordes har varit ledamot i flertalet styrelser, såsom Air Berlin, SKF, Carl Zeiss och Rheinmetall AG. Idag är han ordförande i styrelsen för industrikoncernen Bilfinger SE. Eckhard Cordes är partner i Cevian Capital och EMERAM Capital Partners. Han är filosofie doktor och har en MBA från University of Hamburg.

Eckhard Cordes var styrelseledamot i SKF 2006-2008.

AB Volvos valberedning föreslår även att Martina Merz, 51 år, ska få en plats i AB Volvos styrelse.

Enligt Volvos presentation lämnade hon nyligen positionen som koncernchef för den globala bromstillverkaren Chassis Brakes International. Innan dess arbetade hon i närmare 25 år inom Robert Bosch GmbH, senast som marknads- och försäljningsansvarig för divisionen Chassis System Brakes. Martina Merz har lång erfarenhet från fordonsbranschen och sitter idag i styrelsen för SAF Holland S.A, en underleverantör till lastbils- och bussindustrin. Hon har en kandidatexamen i maskinteknik från University of Cooperative Education i Stuttgart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.