Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gardell fortsätter att öka innehavet i krisande Ericsson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Gardell fortsätter att öka innehavet i krisande Ericsson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gardell fortsätter att bunkra Ericssonaktier

Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital har fortsatt att köpa Ericsson.

I ett pressmeddelande efter börsens stängning på torsdagen framgår det att han ytterligare ökat innehavet i krisande telekomjätten Ericsson. Ericsson upplevde ett kursras i samband med presentationen av delårsrapporten i veckan. Gardell och Cevian äger nu drygt fem procent av rösterna i bolaget och 8,46 procent av kapitalet – det senare har ökat från 8,2 procent under veckan.

Att Cevian är en aktivistfond betyder att man som investerare just köper på sig en stor mängd aktier i ett börsnoterat bolag, tar platser i bolagets styrelse, försöker få till stånd tydliga förändringar i bolaget för att vid ett senare tillfälle – när bolaget blivit lönsamt – sälja med förtjänst.

I en kommentar till Dagens Industri förklarar Christer Gardell att han vill se ett högre effektiviseringsarbete i bolaget:

– Jag är besviken över att tempot i förbättrings- och effektiviseringsarbetet inte är högre, särskilt i Digital Services. För att få stabilitet i Ericsson måste förlustkällorna bort så snart som möjligt, säger han till DI.

Efter att ha förklarat att han har en bra dialog med Ericssons vd Börje Ekholm säger han:

– 2018 blir ett väldigt viktigt år för Börje. Förutom att släcka ned förlusterna behöver Börje avsevärt öka tempot i Ericsson – i alla delar av verksamheten, från sälj till produktutveckling. Det har gått för långsamt. Det har varit för komplext.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.