Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gammalt på nytt kafé

Ekologiskt, rättvisemärkt och återbrukat. När det nya kaféet Way cup på fredagen öppnade på Järntorget tog personalen emot i orange tröjor från den tidigare Expertbutiken.

Med inspiration från utlandet har kaféet två avdelningar. En för bråttomkunderna som får plocka med sig frukost- och fikabröd och automatkaffe och klara kortbetalningen på egen hand. En för de vanliga fika- eller lunchgästerna med manuell disk och vanliga sittmöbler.

Fast vanliga är de knappast. Inredningskonceptet heter "upcycling" och alla material är återanvändna eller återvunna. Kaféborden har en björkstubbe som ben och bordsskivan är en dörr från ett äldre skåp, lokalens ena långvägg är klädd med trasmattor och på den andra hänger allt från "Moonlight serenade" till "Schytts hållingång" – i form av gamla LP-skivor.

Entrémattan är tillverkad av gamla bildäck, barpallarna av pet-flaskor och kaféets gröna dricksglas är nederdelen av gamla vinflaskor och framtagna av designern Linn Bjelkne.

Miljötänket stannar inte där, upplyser delägaren Dennis Edh och pekar på kaffemuggarna i papp och iste-kopparna i plats.

- Allt är återvunnet ner till minsta sugrör. Vi har det bästa av det som går att få nu.

Detsamma gäller råvarorna som är ekologiska och närodlade och från vilka kocken Paul Svensson, känd från tv, har komponerat menyn.

- Är det inte är ekologiskt finns det inte heller på marknaden.

Det tänkandet ska också prägla hanteringen som helhet. Som stora griffeltavlor upplyser används gårdagens färska bröd till smörgåsar och tredje dagen gör man krutonger på det.

Ägarna bakom företaget Way cup company planerar att öppna fler kaféer i Göteborg, nästa preliminärt i mars på Kyrkogatan vid Domkyrkan, och så småningom kanske en franchisekedja utifrån samma koncept och med ett 30-tal butiker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.