Gammalt möter nytt när Mölndal bygger ut

När kommunen expanderar sätter gamla industrier sin prägel på flera av Mölndals nya stadsdelar. Vid nya Krokslätts Fabriker planerar Lennart Larsson, vd för Husvärden, för en stadsdel där livet pågår dygnet runt.

ANNONS
|

De gamla fabrikerna i Krokslättrymmer i dag kontorslokaler, engymnasieskola, restaurang och kafé.Och i området alldeles intill liggernybyggda kontor och bostäder. Tydligtär att både hyresgästerna ochde som bor och arbetar i områdetuppskattar blandningen av gammaltoch nytt. Trots att fabrikerna inte ärlika yteffektiva som nya byggnader,har det aldrig varit svårt för Husvärdenatt hyra ut lokalerna.

– De tillför verkligen hela områdetcharm, säger Lennart Larssonsom förvaltar och utvecklar områdetvid Krokslätts Fabriker.I samband med att utvecklingenav området påbörjades i början av2000-talet har insidan av de gamlafabrikerna renoverats, vilket ocksåhar inneburit att energianvändningenhar sänkts med 35 procent. Detvar också viktigt att de nya husensom byggdes precis intill fabrikernaspeglar den äldre 1800-talsbebyggelsen,det vill säga rött tegel medvita inslag och mycket fönster.

ANNONS

EN BIT BORT från fabrikerna förflyttasvi ett par århundraden frami tiden. Här är nybyggnationen avsammanlagt 250 moderna lägenheteri full gång. Hyreshuset är redaninflyttat, och två av de sex planeradehusen med bostadsrätter är klara förinflyttning under våren. Fasadernadomineras av stora fönster, mörkskiffer och inslag av trä. Precis somde övriga nybyggda husen i områdetär de ritade av Gert Wingårdh.

– Vi jobbar långsiktigt med allavåra fastigheter. Vi ska inte säljaoch därför bygger vi uteslutandemed kvalitet. Det är också viktigtatt det är estetiskt tilltalande, sägerLennart Larsson.

Hans vision är att området skavara levande dag som natt, en litenstad i staden, som han vill kalla det.Bostadshus ska blandas med arbetsplatser,butiker och restauranger. Änmer liv i området kommer det att blinär det nya hotellet som ska liggaintill Göteborgsvägen står klart.Hotellet kommer att vara över 20våningar högt och Petter Stordalen,som bland annat driver Clarion HotelPost i Göteborg, kommer att ståför driften.

– Hotellet blir något av ett landmärke.Mölndal behöver lite byggnadersom sätter staden på kartan,säger Lennart Larsson.

I den takt som Mölndal räknarmed att växa kommer de planeradefastigheterna att vara ett välkommetbidrag. I dag har Mölndal närmare67 000 invånare men beräknas passera70 000 senast år 2022, någotsom sätter stor press på kommunenatt bygga nya bostäder och lokalersom kan rymma arbetsplatser.

ANNONS

EnligtBjörn Marklund som är stadsbyggnadschefi Mölndals stad, harbyggtakten ökat från runt 500 bostäderper år till runt 700.

– Vi har mark, egen och privatägd,och resurser för ungefär denvolymen. Vad det sedan blir är avhängigtkonjunktur och hur planarbetenagår.

PRECIS SOM VID Krokslätts Fabrikerväxer flera av de nya bostadsområdenafram intill gammal industribebyggelse.Vid de 300 år gamlafabrikerna i Forsåker, kommer tillexempel en helt ny stadsdel att byggas.Här skyddas inte byggnadernaav K- eller Q-märkning på sammasätt som vid Krokslätts Fabriker ellerKvarnbyn, men minst 15 byggnaderkommer att bli skyddade närden nya detaljplanen för områdetär klar.Tanken är att de ska rustas upppå ett sätt som gör det möjligt attrymma nya funktioner.

– Om man kan spara delar av dengamla bebyggelsen blir det mer intressantoch man kan se spår avhistorien. Bygger man bara nytt såförlorar ju området sin själ. Samtidigtvill vi att de gamla byggnadernaska användas och att de ska ingå ivår vardag, säger Björn Marklund.

Lennart Larsson har långtgåendeplaner för Krokslätts Fabriker. I slutetav förra året köpte Husvärden inännu en fastighet som ligger i anslutningtill området och för baranågra veckor sedan blev ytterligareett nyförvärv klart. Fastigheternasbyggnader kommer på sikt att rivas.Planen är att bygga fler bostäder ochkontorsbyggnader, om de får klarteckenfrån kommunen.

– I framtiden skulle jag vilja ha litehögre bostadshus närmast berget,men hotellet ska fortfarande varahögst. Fast det kommer att dröjaett bra tag. Tanken med de här inköpenär att Krokslätt Fabriker skaha möjlighet att växa.

ANNONS

ANRIK BYGGNAD

■■ Krokslätts Fabriker byggdes i slutetav 1800-talet av Clas JohanssonVäveriaktiebolag som sedan blevMölnlycke Väfveriaktiebolag, en avmånga textilfabriker i Göteborgstrakten.Området klassas i dag somhistorisk mark, och själva byggnadernaär Q-märkta och får inte rivas.

ENERGIEFFEKTIVA HUS

■■ De gamla fabrikerna i Krokslätthar energieffektiviserats, och de nyakontorsbyggnaderna är byggda föratt vara så energisnåla som möjligt.De nya och de gamla fastigheternaanvänder nu tillsammans 10 procentmindre än vad fabrikslokalernagjorde av med på egen hand innande nya husen byggdes. Ett av de nyakontorshusen utsågs till årets Miljöbyggnad2016 av Sweden GreenBuilding Council.

EN VÄXANDE STADSDEL

■■ På sikt ska det finnas runt 650bostäder och 120 000 kvadratmeterkontorsyta vid Krokslätts Fabriker.

FLER INDUSTRIOMRÅDEN

■■ Forsåker och Kvarnbyn är ytterligaretvå anrika industriområdeni Mölndal som är under utveckling.I Forsåker finns forsen och arvetfrån pappersindustrin, här byggs enny stadsdel där delar av de runt 300år gamla industribyggnaderna rustasupp och kompletteras med nybyggdahus. Det kommer att bli närmare3 000 lägenheter samt kommersiellalokaler för handel och fler än1 000 arbetsplatser. Nära den gamlaKvarnbyn byggs bostadsområdetKvarnbyterrassen. Här kommer detatt finnas runt 400 lägenheter, däriblandett 16 våningar högt hus.

NYTT CENTRUM

■■ Mölndals centrum genomgår justnu en omvandling. Här ska det byggasminst 600 lägenheter och cirka30 000 kvadratmeter kontor samten ny citygalleria som kommer attrymma runt 70 butiker. Områdetkring Åbybergsgatan ingår också iutvecklingen av Mölndals innerstad.Här kan det komma att bli ytterligarecirka 500 bostäder.

MEDELTIDA NAMN

■■ Mölndal betyder kvarndalen (avdet fornsvenska ordet ”mölna” sombetyder kvarn). Namnet syftar påalla de kvarnar man byggt vid dekraftiga forsarna i Mölndalsån.

ANNONS