Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gammal nedklottrad Volvo kan säljas – för 15 miljoner kronor

1,5 miljoner pund, så mycket förväntas en nedklottrad Volvo från -88 dra in på auktion i England. Mycket pengar för en gammal lastbil kan tyckas, men så är det ingen mindre än världsberömde gatukonstnären Banksy som ligger bakom "klottret".

I mitten av september kommer auktionen gå av stapeln och fordonet förväntas alltså bringa in så mycket som 1,5 miljoner pund, motsvarande cirka 15 miljoner kronor, skriver CNN. Enligt auktionsfirman rör det sig om Banksys största konstverk någonsin då totalt 80 kvadratmeter på lastbilen är målad.

Banksy började måla på bilen 1999 under en nyårs- och milleniumfest i Spanien, enligt Bonhams. Fordonet tillhörde då Tubozone International Circus, ett gäng turnerande showartister som var kända för sin extravaganta pyroteknik. Banksy, som då var förhållandevis okänd, fortsatte att måla på bilen i två veckor, innan den for ut på turné med cirkusen i Europa och Sydamerika. I år åkte Volvon runt med vad som idag betraktas som typiskt Banksy-karaktäristiska målningar.

Målning med budskap

Fordonet, som är tio meter långt och heter "Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We'll Be In Charge)", ungefär "Skratta nu men en dag kommer det vara vi som bestämmer". Målningarna föreställer bland annat en grupp soldater som springer bort från en kanon, och enligt auktionsfirman Bonhams handlar konstverkets budskap om anarki. "Ett upprop mot etablissemanget likväl som en förvandling av ett vanligt servicefordon till ett extraordinärt konstverk".

– Det intressanta är inte mekaniken utan målningen ovanpå den, säger Ralph Taylor, en av Bonhams chefer, till CNN.

Minstingen i Volvofamiljen

Men för den som ändå är intresserad av det av mer mekanisk karaktär kan AB Volvo meddela att fordonet ifråga första gången registrerades i augusti 1988 – i brittiska Oxfordshire – och är en FL 617, en modell som kom 1985. Från början var den gräddfärgad och senaste gången den besökte någon av Volvos serviceverkstäder var i februari 2006.

– Volvo FL6, Front Low, är minstingen i Volvofamiljen, och bra för uppdrag i stadsmiljö som renhållningstransporter eller distributionstransporter, säger Claes Eliasson, AB Volvos presstalesperson.

– Köparen får, utöver ett konstverk, en lastbil med strömlinjeformad hytt, enorm arbetsvilja och vackert distinkt V-formad belysning. Är det dessutom den fyrhjulsdrivna versionen klarar den galant uppdrag på grus, snö och i terräng.

LÄS MER: Volvo visade upp sin splitt nya ellastbil

LÄS MER: Recension: "The art of Banksy" – Galleri Fredstan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.