G7-ledarna vid det senaste toppmötet 2019: Italiens premiärminister Giuseppe Conte, Japans premiärminister Shinzo Abe, USA:s president Donald Trump, Frankrikes presidenten Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
G7-ledarna vid det senaste toppmötet 2019: Italiens premiärminister Giuseppe Conte, Japans premiärminister Shinzo Abe, USA:s president Donald Trump, Frankrikes presidenten Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Bild: Ian Langsdon/AP/TT

G7 träffas i sommar – Bidens första möte

Det första fysiska G7-toppmötet på nästan två år planeras att hållas i Storbritannien i juni. Klimatförändringarna och den globala hanteringen av coronapandemin spås stå högst på dagordningen.

ANNONS

Det blir i så fall det första tillfället sedan Joe Biden tillträtt som president i USA som ett fysiskt möte äger rum mellan ledarna i den mäktiga gruppen av demokratiska ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

G7-ledarna har ännu inte lämnat besked om de kommer att delta.

"Största prövningen"

Premiärminister Boris Johnson meddelar att han kommer att använda toppmötet för att främja en grön återhämtning från pandemin och att han kommer att uppmuntra G7-länderna att "gå samman för en rättvisare, grönare och mer blomstrande framtid".

"Coronaviruset är utan tvekan det mest destruktiva vi har sett på flera generationer och den största prövningen som den moderna världen har upplevt," skriver Johnson i ett uttalande och fortsätter:

ANNONS

"För att skapa en bättre framtid är det rimligt att vi tar oss an utmaningen att komma tillbaka starkare genom att förena oss i en anda av öppenhet".

Hålls 11-13 juni

Storbritannien tog över ordförandeklubban från USA vid årsskiftet. Förra årets toppmöte, som skulle ha hållits i Washington DC och letts av USA:s nu avgående president Donald Trump, fick ställas in på grund av coronapandemin. Senaste gången G7-ledarna möttes fysiskt var således i Biarritz i Frankrike i augusti 2019, men ledarna har haft digitala möten de senaste månaderna.

Trots att Storbritannien har Europas högsta dödstal, med över 86 000 avlidna till följd av covid-19 – och coronaviruset ännu härjar för fullt i landet, räknar ändå Boris Johnson med att kunna genomföra toppmötet. Planen är att ledarna ska samlas i den lilla pittoreska semesterorten Carbis Bay, i sydvästra England, mellan den 11 och 13 juni.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS