Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands jordbruksminister Cem Oezdemir. Bild: Fabrizio Bensch
Tysklands jordbruksminister Cem Oezdemir. Bild: Fabrizio Bensch

G7 kallar till möte om matförsörjningen

G7 länderna ska mötas på fredag för att prata om hur livsmedelsförsörjningen påverkas av kriget i Ukraina.

Jordbruksministrar från G7-länderna kommer att mötas i Tyskland på fredag för att diskutera hur livsmedelssituationen påverkas av kriget i Ukraina, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tyskland kommer att stå värd för mötet, som kommer att vara digitalt.

Fokus för mötet är hur kriget i Ukraina påverkar den globala matförsörjningen och hur livsmedelsmarknader kan stabiliseras.

– Livsmedelsförsörjningen i Tyskland och den Europeiska unionen är tryggad men större brister kan förväntas i vissa länder utanför EU – speciellt när det redan är brist på grund av problem som torka, säger den tyska jordbruksministern Cem Oezdemir i ett uttalande från regeringen.

På måndagen uttalade sig chefen Svein Tore Holsether på gödselföretaget Yara International till BBC om vad han såg som ett hot mot livsmedelsförsörjningen.

Företaget köper normalt en stor mängd viktiga råvaror till sin gödselproduktion från Ryssland.

"Halva världens befolkning får mat som ett resultat av gödningsmedel... och om det uteblir från fälten för en del grödor minskar skörden med 50 procent", säger han till BBC.

Ryssland och Ukraina är några av världens största jordbruks- och matproducenter.

– För mig är det inte en fråga om huruvida vi rör oss in i en global matkris – utan snarare hur stor den kommer att bli, säger Svein Tore Holsether.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.