Göteborgsvarvet får stor mässa

Årets Göteborgsvarv får också en stor Expo på Svenska Mässan med massor av utställare. Men 80 000 löpare kan skapa kaos vid Korsvägen när de ska hämta sina nummerlappar.

ANNONS
|

Göteborgsvarvet fortsätter att växa. Inte till antalet löpare där taket är 65000 deltagare. Men varvsgeneralen Bo Edsberger räknar med att minst 80000 personer kommer att komma till Göteborgsvarvets Expo på Svenska Mässan, dit man nu flyttar tävlingslogistik och utställningar från Frölundaborg.

Själva mässverksamheten har också blivit en kommersiellt bolagiserad del av Göteborgsvarvets annars ideella verksamhet.

- Vi har ju sett utvecklingen på mässan vi haft i samband med nummerlappsutdelningen att det varit väldigt lätt att få utställare där. Den har fyllts på en vecka under flera år. Så av rena affärsmässiga skäl har vi valt att överlåta just mässan i ett bolag för att kunna utveckla den till en nationell mötesplats för hälsa och att bredda utbudet för löpare, säger Bo Edsberger.

ANNONS

- Vi har ambitionen att skapa en ny nationell mötesplats för hälsa och träning och allt som hör därtill och att det lockar folk från hela landet och även Europa.

Den naturliga partnern blev Svenska Mässan, som man skrivit ett samarbetsavtal med och som kommer att bidra med personal och sin mässkompetens inför alla de tiotusentals löpare, anhöriga och kompisar som kommer till Göteborg under veckan.

Bolaget som heter Göteborgsvarvet AB, bildades 2014, men blev inte verksamt fullt ut förrän under 2015. I fjol omsatte bolaget 2,5 miljoner kronor och gjorde en vinst på 350000 kronor.

Eftersom det handlar om den kommersiella delen av verksamheten är den också skattepliktig. Själva tävlingen Göteborgsvarvet drivs av Göteborgs Friidrottsförbund, är en ideell organisation och betalar inte skatt.

- Initialt tjänar vi mindre pengar på bolaget eftersom vi betalar skatt. Men vi ser en potential i Göteborgsvarvets Expo som en separat organisation. Vi jämförde oss med Bok- och biblioteksmässan som hade 800 utställare. Under vårt första år på Svenska Mässan kommer vi att ha 90 utställare, och kommer att kunna erbjuda alla besökare på mässan en helt annan upplevelse än tidigare, säger han.

Om det blir utdelning efter vinst och skatt, kommer de pengarna att gå till Göteborgs Friidrottsförbund. I annat fall kommer vinsten att ligga kvar i bolaget för att fortsätta att utveckla mässan.

ANNONS

Bara i år kommer antalet utställare i princip att fördubblas jämfört med hur många som fick plats på Frölundaborg.

Mässans fokus kommer förstås att vara löpning, men det kommer också att finnas en rad andra prova-på-aktiviteter som bland annat hinderlöpning och föreläsningar kring träning, kost och hälsa.

Bo Edsberger tror att mässans innehåll kan komma att växa ytterligare under kommande år.

- Hittills har det handlat om löpning, men nu har vi möjligheten att bredda det och ta in fler utställare. Och då kan det handla om löparresor, cykel, rehabilitering och olika förlag som vill vara med. Vi kommer att jobba mot flera olika segment.

Men viktigast av allt är att Svenska Mässan inte korkar igen totalt när alla löpare ska hämta sina nummerlappar.

- Det som oroar oss mest är hur det blir runt Korsvägen på torsdag och fredag mellan klockan 16 till 19. Vi har köpt fri kollektivtrafik av Västtrafik till Mässan för alla löpare, och Västtrafik sätter in allt de har.

Fakta: Göteborgsvarvets Expo

  1. Ny mässa på Svenska Mässan för dem som är intresserade av träning, sport och hälsa.
  2. Pågår den 19- 22 maj.
  3. Ett 90-tal utställare.
  4. Tusentals produkter av olika varumärken.
  5. Kända sportprofiler föreläser.
  6. Expertråd inom kost, träning och hälsa.
  7. Prova-på-aktiviteter.
  8. Träningstips från träningscoacher på plats.
  9. På Svenska Mässan delas också nummerlapparna till Göteborgsvarvet ut.
  10. Under lördagen kommer det att gå 30 shuttlebussar bakom Svenska Mässan direkt till start- och målområdet för löpare.
ANNONS