Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Investmentbolaget Latour, med vd Jan Svensson, levererade ett nytt rekordkvartal. Bild: SÖREN HÅKANLIND

Göteborgskt investmentbolag ser ännu ett rekordkvartal

En starkt ökad omsättning och orderingång och rekordresultat. Investmentbolaget Latours industriföretag visade starka siffror det fjärde kvartalet i fjol, men samtidigt påverkades börsportföljen av en svag utveckling i slutet av året.

Latour, med huvudkontor i Högsbo, är ett blandat investmentbolag där man dels äger en grupp onoterade industriföretag och dels är största ägare i ett antal större noterade börsföretag. I industriverksamheten finns företag som Hultafors, Swegon och Nord-Lock och bland börsinnehaven märks större företag som Assa Abloy, Securitas, Sweco, Fagerhult och Loomis. Latour själv är noterad på Stockholmsbörsens lista för stora bolag, large cap.

Industriverksamheten gick mycket bra det fjärde kvartalet där såväl omsättning, resultat och orderingång ökade med över 20 procent jämfört med samma period i fjol. Omsättningen uppgick till drygt 3,2 miljarder kronor och rörelseresultatet landade på drygt 400 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 12,5 procent, vilket var en förbättring. Rörelsemarginalen för helåret för industrirörelsen var rentav ytterligare lite högre, 12,7 procent – också en förbättring.

Samtidigt konstaterar vd Jan Svensson att börsens utveckling var svag det fjärde kvartalet.

– Börsportföljens värde ökade med försiktiga 1,9 procent, men det är bättre än index, konstaterade han på en press- och analytikerkonferensen på torsdagen.

Börsindex såg en minskning med 4,4 procent under samma period.

Marknaden uppskattade Latours rapport och kursen ökade under förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen.

I en framåtblickande kommentar konstaterade Jan Svensson att man ser en stabil marknad för sina bolag även under innevarande år.

– Affärsklimatet är fortsatt gott och vi ser ännu ingen nedgång. Samtidigt får vi indikationer runtom i världen om att det kan bli en nedgång 2019.

På frågor från analytiker var denna nedgång skulle kunna ske svarade Jan Svensson:_

– Jag skulle säga inom fordonsindustrin, där vi dock själva inte har stora intressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.