Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskor betalar höga räntor

Kvinnor i Västra Götalands län betalar i genomsnitt 14 procent högre räntekostnader för sina konsumtionslån än männen – trots att de oftast har lägre skulder, visar statistik från låneförmedlaren Advisa.

Cirka var fjärde svensk har i dag någon typ av lån utan säkerhet, såsom privatlån, avbetalningar och kreditkortskulder. Lån som oftast har hög ränta.

Låneförmedlaren Avisas kunddatabas med 3 834 göteborgare visar på att kvinnorna i Västra Götalands län får betala högre ränta, trots att lånesummorna är lägre.

- Varför det är så här är en fråga man måste ställa till bankerna. En hypotes är att det beror på att kvinnor har lägre lön och därmed anses ha mindre pengar att betala sina skulder för. Syftet med vår undersökning är att skapa en debatt, som gör att bankerna måste förklara sig. Det är tråkigt att det måste vara så här, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

Kvinnors genomsnittliga månadslön före skatt i Västra Götalands län är 25 300 kronor – männens är 28 990 kronor.

Advisas statistik visar att kvinnornas konsumtionsmönster skiljer ut sig från männens. De har fler kreditkortskulder och avbetalningsskulder för konsumtion än männen.

Är det en förklaring?

- Det skulle man kunna tro. Men å andra sidan har män ofta billån, som dels har ganska höga belopp och höga uppläggningsavgifter. Så egentligen borde de sakerna ta ut varandra.

Göteborgskorna betalar inte bara högre ränta än göteborgarna, de har också den fjärde högsta nominella räntan i landet.

Nominell ränta är den ränta som banken eller kreditinstitutet erbjuder, där inflationen inte är borträknad.

Vad kan kvinnor göra för att påverka sina räntekostnader?

- Att låna för konsumtion behöver inte vara av ondo. Men om man bestämmer sig för att göra det är det viktigt att man gör sin hemläxa och jämför lånekostnaderna. Och det kan man göra via budgivning, och jämföra pris från olika långivare, säger Philip Berman, så som vi och liknande företag gör.

Ett annat tips är att samla ihop alla sina krediter till ett enda lån, för att sänka räntan och få ner månadskostnaderna.

- Eftersom kvinnor har högre ränta från början så kan de sänka sina kostnader sig mer än männen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.