Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Christofer Landström är vd för Da Matteo, som öppnar sitt femte kafé i Göteborg i september. Bild: Olle Råde

Göteborgskedjan Da Matteo växer

Fyra kaféer, kafferosteri och egen brödbutik. Kafferostarna på Da Matteo fortsätter att rita om kaffekartan i Göteborg. – I höst öppnar vi vårt femte kafé i Göteborg, säger Christofer Landström, vd för Da Matteo.

Göteborg sägs vara Sveriges kafétätaste stad och få kaffeintresserade göteborgare har missat Da Matteos framväxt. När de slog upp portarna för sitt första kafé för tio år sedan var de en utmanare till etablerade kedjor och stans kafédrottning Eva Olsson. Numera har de fyra kaféer, butik samt eget rosteri och är själva en del av kaffeetablissemanget.

– Man kan absolut kalla oss för en göteborgskedja och vi får många förslag på nya platser att öppna kafé på. Både i Göteborg och i andra städer, säger Christofer Landström, vd för Da Matteo.

LÄS MER: Sveriges bästa kaffe finns i Göteborg

Da Matteos femte kafé i Göteborg öppnar på Drottninggatan 58 och planeras invigas i september. Adressen ser idag ut som en byggarbetsplats, men enligt Christofer Landström håller kvarteret på att förvandlas till en levande stadsdel i Göteborg.
– Det är en omfattande satsning där hela kvarteret byggs om och förhoppningen är att det mer liv i området när den är klar. Idag är det mest kontor och hotell i de kvarteren, säger han. 

Sedan 2012 är Christofer Landström vd för Da Matteo och precis som grundaren Mats Johansson intresserar han sig lika mycket för stadsutveckling som för kaffe.

– Området kring Magasinsgatan var inte alls lika levande när vi öppnade där och på samma sätt som vi varit med och förvandlat den innergården hoppas vi vara med när Hufvudstaden ska skapa ett nytt kvarter som de kallar Fredstan, säger han.

Misslyckats utanför Göteborg

Vägen till framgång har dock inte varit en spikrak för företaget som idag driver både kafferosteri och kaféer. År 2012 öppnade Da Matteo en filial i Borås och kaffebar i en klädbutik i Stockholm. Ingen av dem bar sig ekonomiskt och idag har båda fått stänga.
– Till slut blev det billigare att inte hålla öppet och även om vi fortfarande betalar hyra för lokalen i Borås så är verksamheten där nedlagd sedan 2014, säger Christofer Landström.

LÄS MER: Da Matteo utsett till ett av världens bästa kaféer

Da Matteo har sin verksamhet uppdelad i flera bolag med en total omsättning på omkring 40 miljoner kronor och runt 50 anställda. I verksamheten ingår förutom själva kaféerna ett rosteri och bageri på Magasinsgatan, en handelsbutik och en eventdel. En hel del kaffe säljs också till företag.
– Ungefär hälften av allt kaffe vi rostar säljs business to business. Både till restauranger och kaféer, men också till företag. På den fronten har vi kunder utanför Göteborg, men när det gäller kaféverksamheten är det bara i Göteborg vi har lyckats,  säger Christofer Landström.

Höstens nyöppning lär inte heller bli kafékedjans sista.
– Vi har ingen ambition mer ett specifikt mål som 20 kaféer innan 2020. Om fem år kanske vi har ytterligare en brödbutik och ett kafé till i Göteborg. Just att kalla sig för en kedja ger kanske en negativ känsla av att klippa och klistra in ett koncept, men så länge vi kan behålla det personliga och växa i små etapper kan vi fortsätta att växa utan att bli urvattnade.

Flera kaféer i kvarteret

Da Matteo blir inte heller den enda nyetableringen i kvarteret. I juni öppnade Eva Olsson ett Condeco med hälsan i fokus i NK-huset i hörnet mot Fredsgatan.
– Condeco på NK är en viktig satsning för oss. Vi har tagit fram ett helt unikt inredningskoncept och på menyn kommer vi bland annat att ha vår beryktade hälsopizza och rätter som komponerats speciellt för caféet på NK, säger Eva Olsson. 

LÄS MER: Hur mycket kaffe tål Göteborg?

Göteborgarna verkar med andra ord ha god grund för att fortsätta kalla stan för Sveriges kafétätaste.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.