Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Apler.

Göteborgska näringslivsprofilen investerar i pensionstjänst

Göteborgska näringslivs-profilen Lena Apler går in med pengar i den digitala pensionstjänsten Kollektiva. – Jag är väldigt road av den här typen av nya techbolag som bygger på sharing, att dela information, säger hon.

Malmöbolaget Kollektiva har utvecklat en digital tjänst, Kollektivafondval, där man bland annat kan jämföra utvecklingen på sin egen premiepensionsportfölj med hur andra användare i samma åldersgrupp lyckats. Tjänsten lanserades i somras och bolaget har sedan dess tagit in runt 40 miljoner kronor i nytt kapital från investerare som exempelvis Sigmas grundare Dan Olofsson och Bo Forsén, före detta vice vd i verkstadsbolaget Trelleborg.

Nu köper också Lena Apler, grundare av och delägare i banken Collector, in sig i det lilla teknikföretaget. Exakt hur mycket pengar det rör sig om vill dock ingen av parterna berätta i nuläget.

– Men om hela emissionen varit på 40 miljoner kronor är min del under tio procent av det, förklarar Lena Apler.

Hon får regelbundet förfrågningar om att investera i nya bolag och den här gången nappade hon bland annat på Kollektivas delningsfilosofi. Tjänsten bygger ju på att så många som möjligt delar med sig av just sina PPM-portföljer. Dessutom kan man se i vilka fonder de som lyckats bäst placerat sina pengar.

– Jag älskar när man kan dra nytta av det andra gör och det här är ett nytt tänk kring att dela information, som är roligt och inte tar allt för mycket tid, säger Lena Apler.

Hon har också en förkärlek för små digitalt innovativa företag och har, sedan tidigare, bland annat investerat i E-education, som erbjuder digital läxhjälp i matematik, och Sigma stocks - ett Göteborgsföretag startat av chalmerister. Också de sistnämnda vill utmana bankernas fondförvaltning, genom en egen investeringsmodell som bland annat gör det enklare att investera i utländska aktier.

– Jag är ute rätt mycket och pratar för studenter - då får man intressanta kontakter, säger Lena Apler.

Kollektiva ska nu gå vidare med en tjänst även för tjänstepensionen. Lena Apler kommer dock inte att vara aktiv ägare i bolaget.

– Nej, jag har inte möjlighet att ta på mig fler uppdrag nu, säger hon.

Lena Apler sitter som styrelseordförande i Collector men har just nu också styrelseuppdrag i bland andra Platzer fastigheter, Skistar, Exceed Capital, Colligent Inkasso, Connect Väst och Västsvenska Handelskammaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.