Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sofia Carlsson Mc Conell är verksamhetsansvarig för Green Gothenburg. Bild: Elisabeth Alvenby

Göteborgsföretagen ledande på miljöteknik

Göteborgsregionen är störst i Sverige på export av miljöteknik. Det finns många anledningar för Göteborg med omnejd att slå sig för bröstet när det kommer till klimaträddande lösningar, anser Sofia Carlsson Mc Conell på Green Gothenburg.

Green Gothenburg är en verksamhet som drivs av Business Region Göteborg, BRG, på uppdrag av Göteborgs stad.

– Huvuduppgifterna är att visa upp Göteborgsregionens styrkor på miljöområdet och att hjälpa företagen med rätt affärskontakter för export, berättar Sofia Carlsson Mc Conell, näringslivsutvecklare på BRG och verksamhetsansvarig för Green Gothenburg.

Export viktigt

För även om de gröna företagen i Göteborg gör ett bra arbete med att utveckla morgondagens teknik för ett klimatsmart samhälle är exporten av yttersta vikt för att få en total effekt.

Sofia Carlsson Mc Conell säger att det finns runt 160 miljöteknikföretag och 360 energiföretag i Göteborgsregionen som har gröna lösningar i fokus. Hon har, tillsammans med ett par bidrag från Västsvenska handelskammaren, på uppdrag av GP plockat ut 13 bolag som har spännande lösningar som potentiellt kan rädda klimatet.

– Jag tror absolut att de företag vi har plockat fram kan göra skillnad. Det här är smarta, gröna företag som kan rädda världen. Vi ser att idéerna kan skalas upp och fungera i många länder.

Utlandsintresse

Årligen besöker delegationer från olika delar av världen för att kolla in bolagens lösningar. Intresset är stort, och i just Göteborg finns flera exempel som andra länder kan lära av.

– Vi tar emot mellan 35-55 delegationer med beslutsfattare per år som vill se hållbara och smarta lösningar. Det är allt från energibolag till experter på departement, ministrar och miljöteknikbolag. Några enstaka är från Sverige men majoriteten är från andra länder, säger Sofia Carlsson Mc Conell och fortsätter:

– 90 procent av flerbostadshusen i Göteborg värms upp av fjärrvärme. Jag tror att flera andra länder kan dra nytta av det, det är tillräckligt med överskottsvärme i Europa för att kunna värma upp alla bostäder.

Vilken trend är tydligast?

– Digitaliseringen är en tydlig trend, och många delegationer som besöker oss vill se ”Smart city-lösningar”. Företag som har hand om till exempel energidata är extra intressanta. Sedan väcker företag som använder sig av AI-komponenter alltid intresse.

Göteborg i framkant

Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, ligger 40 procent av omsättningen av miljösektorn i Stockholms, Västra Götalands och Skånes län. Omsättningen är störst i Stockholm, men miljösektorn i Västsverige exporterar tre miljarder mer än huvudstadsregionen.

Dessutom har Västra Götaland runt 1 200 fler arbetsställen i miljösektorn, jämfört med Stockholm.

– Göteborg ligger långt fram i Sverige. Mycket beror på att vi har bra inkubatorer med flera av bolagen kopplade till sig, säger Sofia Carlsson Mc Conell.

Kraven på större industrijättar i Göteborg kommer öka, inte minst för att attrahera de yngsta på arbetsmarknaden i framtiden.

– Jag tror även att företagen känner av att det är en hygienfaktor att jobba med miljöfrågan. Många unga som jobbar vill gärna göra det i världsförbättrande företag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.