Illustration från Orbital Lines hemsida.

Göteborgsföretag skapar Uber för bussar

Göteborgsföretaget Orbita Line prisades under fredagen för sin affärside om att lansera en Uber-motsvarighet för bussar. – Priset kom helt oväntat. Det är verkligen jätteroligt, säger Orbita Lines grundare Kirill Blazhko, till Di Digital.

Det är Göteborgsföretaget Orbita Line som har affärsiden om en tjänst som motsvarar ett Uber är för bussar, rapporterar Di Digital.

Tanken är att tjänsten ska användas i småstäder och att man ska kunna beställa en buss till sin hållplats. Väntetiden ska inte vara längre än 15 minuter och kostnaden överskrider inte den kommunala motsvarigheten.

Under fredagen utsågs företaget som vinnare i regionfinalen i Venture Cup, en av Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärside till ett framgångsrikt affärskoncept.

"Detta team utmärkte sig dock i mängden och konkurrerar modigt bort sina medtävlande genom att ta sig an en större och snabbare marknad", skriver Juryn i sin motivering.

Orbita Line belönas nu med 100 000 kronor samt en plats i Sverigefinalen i Göteborg den 9 juni nästa år.

– Priset kom helt oväntat. Det är verkligen jätteroligt” säger Orbita Lines grundare Kirill Blazhko, till Di Digital.

Företaget är redo att lansera tjänsten och först ut kan bli Danmark, där man redan inlett samtal med myndigheter.

– Det troligaste är att vi antingen kommer att lansera i Danmark eller i Sverige. Till att börja med kommer vi att testa konceptet i enbart en stad, säger Kirill Blazhko, till Di Digital.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.