Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Einride med grundaren Robert Falck är en av tio företag som är med i Richard Bransons tävling för nya, viktiga företag. Bild: Robin Aron

Göteborgsföretag finalist i Richard Bransons tävling

Einride, som utvecklat en självkörande, elektrisk lastbil – T-podden – är ett av tio företag som är med i slutomgången i superentreprenören Richard Bransons tävling för nya företag.

GP har tidigare skrivit om Einride som har kontor i Göteborg och Stockholm och grundats och drivs av chalmeristen Robert Falck. Bolaget har säkrat kontrakt med bland andra Schenker som börjat använda fordonen vid logistikfastigheter i Jönköping.

Bolagets idé om att skapa ett nytt, miljövänligt automatiserat transportsystem har uppenbarligen fallit den världskända entreprenören Richard Branson på läppen – eller i varje fall personerna som driver hans tävling Extreme Tech Challenge, XTC. Tävlingen där många internationella start up-företag har nominerats har nu kommit fram till en semifinal som kommer att hålls vid elektronikmässan CES i Las Vegas. Einride är en av tio kandidater som är kvar.

– Det är roligt att vara med i denna tävling där de väljer ut företag från hela världen – vi är det enda transportföretaget. De bolag de väljer ut är bolag som är intressanta och kan bidra till mänsklighetens bästa på olika sätt, säger Adam Nelvin, kommunikationsansvarig på Einride.

– Vi är djupt hedrade över finalistplatsen i XTC. Inte minst är vi glada över möjligheten att visa för världen vad som är möjligt att åstadkomma med modern batteri- och självkörandeteknik. Men ”extrem” kan man inte kalla vår lösning. Det är dagens dieseldrivna vägtransporter som är extrema – skadliga för miljön och människors hälsa. Vi är det nya normala, säger Robert Falck.

– Richard Branson är ju själv en superentreprenör, med ett stort socialt patos och ett miljöengagemang. Han representerar idén att det går att göra världen bättre genom entreprenörskap, om man är beredd att riskera något och våga.

Einride är en av två europeiska bolag som är kvar i tävlingen och bland de andra företagen märks till exempel ett elektroniskt huvudband som ska hjälpa folk att stressa ned och få dem att sova bättre och en tjänst som ska hjälpa till att rädda jordens utrotningshotade arter.

Ifall sir Richard Branson och övriga i juryn tycker att Einride hör till de mest intressanta av de tio kommer det svenska bolaget att bli en av tre finalister som transporteras till Bransons privata ö i Karibien där de får försöka övertyga honom om att just deras bolag är det allra mest intressanta start up-bolaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.