Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsbolag tror på video-cv

Dags att slopa anställningsintervjun och spela in en video-cv i stället? Nu lanseras den tekniska möjligheten via en mobil-app.

Det är Göteborgsföretaget Essiq som lanserar appen och där ser man en ny trend inom rekryteringsbranschen.

Jonas Sohtell är vd på Essiq, ett företag som startades 2005 och nu har ett hundratal anställda fördelade på huvudkontoret i Göteborg och i Malmö.

Är ni ensamma om en sådan här app?

- Det ser så ut i dag, men det finns säkert andra varianter på gång.

Trenden tycks gå mot att det blir viktigare hur man är?

- Ja, vi själva som är ett teknikkonsultföretag som ständigt är på jakt efter potentiella medarbetare har haft fokus på att hitta rätt personer och vi har gått mycket på personlighet och den kommunikativa och sociala kompetensen. På karriärmässan förra året spelade vi in intervjuer bakom en vanlig kamera och då jag tror att vi anställde fem personer. Som helhet har resultatet blivit att vi hittat en mångfald och vi har över 30 procent kvinnor och många med annat ursprung.

Man riskerar missgynna duktiga men blyga personer?

- En bra fråga. Om man bara skickar in en cv har man inte möjlighet att visa hur man är som person. Det är ju vissa som har social kompetens och andra som inte har det, så frågeställningen är berättigad.

Mobil-appen ska lanseras på karriärmässan Career days på pingstafton i Göteborg. Appen ska också kunna skräddarsys och säljas till olika företag. I nuläget finns den enbart för Iphone men en androidapplikation är på väg. Via appen får man ett antal cv-frågor där den som är jobbsökande spelar in svaren med hjälp av mobilens webbkamera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.