Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fingerprint Cards tvingas dra tillbaka sin intäktsprognos efter ett utbrott av corona i Vietnam. Bild: Meli Petersson Ellafi
Fingerprint Cards tvingas dra tillbaka sin intäktsprognos efter ett utbrott av corona i Vietnam. Bild: Meli Petersson Ellafi

Göteborgsbolag rasar på börsen – efter coronautbrott i Vietnam

Göteborgska Fingerprint Cards kommer att få försenade intäkter – på grund av ett utbrott av covid-19 som tvingat en underleverantör att stoppa produktionen i Vietnam.
Göteborgsbolagets aktie rasar på börsen efter nyheten. Vid 14-tiden på fredagen hade aktien fallit med över 14 procent.

Fingerprint Cards, som sysslar med fingeravtrycksidentifiering för bland annat mobiltelefoner, surfplattor och smarta betalkort, har dragit tillbaka sin intäktsprognos för det andra kvartalet.

Orsaken är ett utbrott av covid-19 i den vietnamesiska provinsen Bac Giang, skriver Fingerprint Cards i ett pressmeddelande. Utbrottet har fått vietnamesiska myndigheter att stänga ner ett industrikomplex där en underleverantör till Göteborgsbolaget har sin tillverkning.

LÄS MER: Fingerprint gör storförlust för 2020

Fingerprints: Räknar med återhämtning i kommande kvartal

Någon uppdaterad intäktsprognos kan Fingerprints inte göra i dagsläget, enligt pressmeddelandet. Man räknar dock med att produktionen ska kunna starta igen under juni, och att det ska gå att ta igen den uteblivna försäljningen under resten av året.

”Fingerprints har även säkrat ökad kapacitet hos andra leverantörer under det tredje kvartalet 2021. Vi gör därför bedömningen att den uteblivna försäljningen i det andra kvartalet kommer att tas igen under de kommande kvartalen”, skriver bolaget.

Aktien faller med 12 procent

Christian Fredikson, vd för Fingerprins Cards, säger till Nyhetsbyrån Direkt att effekterna asv stoppet inte kommer att fortsätta in i det tredje kvartalet:;

– Vi har ett backup-system så att vi kan ställa om till och med när det blir så här dramatiskt. Det tar ett antal veckor att sätta upp det hela, men vi har en systematik för det, säger han.

– Det är inte all produktion som går här, vi har produktion på olika ställen. Vi gjorde bedömningen att sannolikheten är för stor att vi inte kan uppnå vårt intervall och därför gick vi ut med den här informationen.

Nyheten får Fingerprint-aktien att rasa på Stockholmsbörsen. Strax före 9.30 på fredagsförmiddagen hade den fallit med en bit över 12 procent. Vid 14-tiden hade nedgången blivit ännu brantare och låg på över 14 procent.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.