Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Flygbussarna ingår nu i en större svensk busskoncern som styrs från Göteborg och där ägarna är norska. Bild: Vy Travel

Göteborgsbolag i storaffär – ritar om svenska busskartan

Göteborgska bolaget Vy Travel som äger Bus4you köper Flygbussarna från Transdev och blir den största kommersiella bussverksamheten i Sverige.
– Vi kompletterar varandra mycket bra, vi har expressbussar och Flygbussarna kör till flygplatser, säger Vy Travels vd Robert Nyberg.

Vy är en norsk transportkoncern som driver både tåg- och busstrafik – ägaren är norska staten där delar av norska NSB ingår i Vykoncernen. I Sverige omsätter bolaget 1,4 miljarder kronor och har huvudkontor i Göteborg – Vy köpte upp Boråsgrundade Bus4you 2012. Och det är det göteborgska Vy Travel som nu köper Flygbussarna, som driver busstrafik till och från de stora flygplatserna i Sverige. Flygbussarna omsätter cirka en halv miljard kronor och har 85 bussar i trafik.

Kompletterar varandra

– Flygbussarna är ett av Sveriges finaste varumärken och Transdev som drivit dem har fattat ett strategiskt beslut att inte längre driva trafik mot privatpersoner, av typen ”business-to-consumer”, säger Robert Nyberg, vd på Vy Travel.

– Våra förstagskulturer synkar väldigt bra, vi jobbar mycket med kundbemötande – det blir en mycket bra matchning. Och vår trafik kompletterar varandra mycket bra. Vi blir det klart största kommersiella bussbolaget i Sverige.

Kräver godkännande

Övertagandet av Flygbussarna är planerat till 1 mars nästa år och behöver bli godkänt av konkurrensmyndigheter för att gå igenom.

Vy planerar också att expandera Flygbussarnas verksamhet.

– Vi har stora planer att expandera Flygbussarnas verksamhet till fler städer och länder. Vidare information om detta kommer vi att gå ut med i ett senare skede.

Vy Bus4you kör expressbussar mellan de stora städerna i mellersta och södra Sverige samt till grannländernas huvudstäder: Göteborg, Stockholm, Oslo, Köpenhamn men även Karlstad, Örebro och Västerås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.