Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den godkända transplantationsteknologin gör det möjligt för vården att prova donerade lungor utanför kroppen. Bild: Xvivo Perfusion

Göteborgsbolag får grönt ljus i USA – får sälja medicinteknik som kan rädda liv

Medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion med säte i Göteborg får tummen upp av amerikanska läkemedelsverket FDA. Nu kan bolagets lungtransplantationsteknik säljas på världens största marknad.
– För oss är det ett genombrott, säger Xvivo Perfusions vd Magnus Nilsson.

Sedan 2009 har medicinteknikbolaget med rötter i Göteborg arbetat med att få sin transplantationsteknologi kallad "XPS" och "STEEN Solution" godkänd för försäljning av FDA i USA. I dagarna fick Xvivo Perfusion grönt ljus, vilket innebär att produkterna får säljas utan restriktioner i landet.

Medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions vd Magnus Nilsson. . Bild: Xvivo Perfusion

– Det är världens största marknad och godkännandet av FDA är en kvalitetsstämpel eftersom myndigheten är väldigt noggrann, säger vd Magnus Nilsson.

Teknologin som Xvivo Perfusion nu kan rulla ut på andra sidan Atlanten gör det möjligt för vården att prova donerade lungor utanför kroppen på den som väntar på en transplantation.

"För många dör i lungsjukdomar"

Med företagets utrustning och patenterade vätska kan lungan testas för att se hur väl den fungerar, vilket hjälper sjukvården att fatta beslut om en transplantation är genomförbar. Detta har länge varit en avgörande faktor till varför vissa ingrepp inte blir av.

– För många dör i lungsjukdomar, människor som med en transplantation annars hade överlevt. Skälet är att det finns för få organ, säger Magnus Nilsson.

I världen genomförs mellan 5 000 och 6 000 lungtransplantationer varje år. Av dem sker omkring 20 procent i USA. Med amerikanska läkemedelsmyndighetens godkännande finns förhoppningar om att fördubbla den siffran.

– Många hävdar, med mig, att många gånger fler lungor som i dag inte transplanteras skulle kunna användas. Där blir vår teknik nödvändig. Sedan behövs det också att fler personer är villiga att donera sina organ, säger Magnus Nilsson.

Rusar på börsen

När beskedet om att Xvivo Perfusion nu får sälja sina produkter utan restriktioner på världens största marknad rusade bolagets aktie iväg på Stockholmsbörsen. Under måndagseftermiddagen handlades bolaget på plus 8,5 procent.

Med tummen upp från FDA öppnar sig nu nya marknader, säger Nilsson.

– Nu finns vi i Europa och i USA och ska försöka få in teknologin på den kinesiska marknaden. Då är FDA:s godkännande väldigt bra. För oss är det ett genombrott, säger Magnus Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.